Izboljšajte kakovost in pospešite procese z UI

Sodelovanje z umetno inteligenco izboljšuje kakovost dela in znatno pospešuje procese. Prej dolgotrajna opravila zdaj trajajo le nekaj ur, težave z iskanjem zunanjih sodelavcev pa nadomesti ustvarjanje brez napora. Uporaba umetne inteligence je koristna tudi za ustvarjalne posameznike. Zlasti pri pripravah in snovanju idej ter dolgočasnih opravilih.

Rowan Cheung, ustanovitelj glasila The Rundown, ki se osredotoča na AI, je v manj kot štirih mesecih zbral več kot 170.000 naročnikov. The Rundown zagotavlja poglobljen vpogled v najnovejše dosežke na področju umetne inteligence, njegov cilj pa je informirati in predstaviti transformativni vpliv tehnologije. Cheungova zbirka podatkov o umetni inteligenci, Supertools, zajema katalog najboljših orodij, predstavljenih v glasilu.

Cheung ponuja osem pozivov ChatGPT, s katerimi lahko pospešite dokončanje dela in povečate rezultate ter tako brez težav prihranite dragoceni čas.

1. Pojasni, kot da sem začetnik

Če koncepta ne razumete, a je pomemben za vaše delo, prosite ChatGPT, da vam ga razloži tako, da ga boste lažje razumeli. Zagotovil vam bo razlago, ki vam bo pojasnila stvari in vas usmerjala pri vašem projektu.

Poziv: “Razložite [tema] na preprost način. Razloži mi, kot da sem začetnik.” Temu naj sledijo osnovni pojmi, preproste primerjave in zapomnljivi načini razjasnitve področja.

2. Ustvarjanje idej za unikatno vsebino

Morda šele začenjate z ustvarjanjem vsebin in potrebujete ideje za začetek svoje poti na določeni platformi. Ko imate določeno temo in poznate svoje občinstvo, se pri ChatGPT pozanimajte o učinkovitih načinih deljenja vsebine in si prizadevajte za viralni potencial. Izločite slabe ideje in nadaljujte z najboljšimi.

Poziv: “Tema: Kako [postati viralen na Twitterju, napisati viralno objavo na blogu] govoriti o [vaši temi]. Pripravite edinstvene in inovativne zamisli za vsebino, ki so netradicionalne za to temo za medij [Twitter, članek, LinkedIn itd].”

3. Preizkusite se v kvizu

Učite se novega predmeta, vendar niste prepričani, ali ste si zapomnili informacije. V preteklosti ste se učili in se pripravljali na izpite. Zdaj lahko s programom ChatGPT ustvarite svoj lasten test. Zahtevajte kviz, s katerim boste ocenili svoje trenutno razumevanje teme, ugotovili šibka področja in določili, koliko se morate še naučiti. Lahko pa zaprosite tudi za kviz o temi, ki vam je popolnoma neznana, kot način, da se pripravite in motivirate svoj trud, preden začnete projekt na to temo.

Poziv:
Prosim, napiši kratek kviz, ki me bo preizkusil v naslednjih temah [kaj se želite naučiti]. In ne pozabi preveriti dejstev, saj je znano, da program pogosto odstopa od dejstev.

4. Spremenite slog ali ton pisanja

Razmislite o situaciji, ko ste nekaj napisali v slabem razpoloženju, kar se odraža v vašem tonu. Ali pa ste morda napisali biografijo v prvi osebi, vendar je nekdo zahteval, da je v tretji osebi. Ta poziv vam lahko pomaga pri samodejnem preoblikovanju vsebine, s čimer prihranite čas in trud.

Poziv:
“Spremeni slog pisanja spodnjega besedila na [slog ali ton]”,
nato vstavite besedilo, pritisnite enter in si oglejte novo različico. Če potrebujete dodatne popravke, prosite tudi zanje.

5. Posvetujte se s strokovnjakom

Ko se vam zdi, da je vaše pisanje lahko še boljše, se zanesite na ChatGPT kot na zanesljivega urednika. Ne glede na to, ali ga potrebujete v vlogi odvetnika, strokovnjaka za določeno področje ali lektorja, ga prosite za povratne informacije s tega vidika.

Poziv:
“Dal ti bom vzorec svojega pisanja. Želim, da ga kritiziraš, kot da bi bil [vloga].”
Nato vpišite svoje besedilo, ga pošljite v ChatGPT in počakajte na njegovo kritiko. Vzemite dele, s katerimi se strinjate, in ga prosite, naj besedilo preoblikuje ob upoštevanju teh delov.

6. Usposobite ga, da se nauči vašega pisanja

ChatGPT lahko naučite ne le posnemati vaš slog pisanja, temveč tudi ustvarjati pozive v tem slogu. S tem, ko programu omogočite, da se sam pouči z uporabo želenega pristopa k učenju, lahko dosežete optimalne rezultate.

Poziv je preprost:
“Analiziraj spodnje besedilo glede sloga, glasu in tona. Ustvari poziv za pisanje novega odstavka v istem slogu, glasu in tonu.”
Ko boste dodali svoje besedilo, bo to, kar sledi, poziv, ki ga boste lahko prilepili v prihodnja navodila za pisanje v svojem slogu.

7. Opredelite občinstvo in namen

Predstavljajte si, da ste od ChatGPT zahtevali pisanje člankov o določeni temi, vendar vsebina ni ustrezna. Ali pa ste vsebino napisali sami in menite, da jo je treba še izboljšati. V takšnih primerih lahko z navedbo natančnejših navodil dosežete natančnejše besedilo, ki bo vzpostavilo boljšo povezavo z vašim občinstvom.

V tem pozivu navedite ciljno skupino, ton in cilj. Cheungov primer o članku:
Poziv: “Tema: Kako povečati število sledilcev na Twitterju”, je bilo treba dodati: “Ciljna skupina: Uporabniki Twitterja, ki želijo povečati svoj račun. Ton: Navdihujoče. Cilj: Navdihniti občinstvo, da se bo navdušilo nad povečevanjem števila sledilcev na Twitterju, in jih naučiti, kako to storiti na preprost način.”
To besedilo bo sedaj preoblikovano tako, da bo izpolnilo ta cilj, ne da bi vi dodatno prispevali k temu cilju.

8. Daljše članke napišite z alinejami

Velik del spletnih vsebin je povezan s kuratorstvom. Znanstveniki in misleci opravljajo temeljite raziskave, ostali pa njihove obsežne študije strnemo v lahko razumljive dele za svoje bralce. Kot za mnoge podobne naloge je tudi za to na voljo poziv.

Ta poziv za ChatGPT je po besedah Cheunga naslednji: “Ta odstavek povzemi po točkah, ki jih bo razumel tudi začetnik.” Nato kopirate odstavek ali več iz poljubnega besedila in si ogledate povzetek. Ta povzetek lahko uporabite za objavo v družabnih medijih, na LinkedInu ali pa vam preprosto pomaga pri parafraziranju na način, ki ustreza vašemu slogu in mediju.

Preprečite pisateljsko blokado tako, da se osvobodite težav pri pisalni mizi. Poiščite navdih za začetek, nadaljevanje in dokončanje dela. Uporabite te spodbude za širšo ustvarjalnost, sveže zamisli in dosledno ustvarjanje. Razvijte rutino sodelovanja z umetno inteligenco, da povečate produktivnost in se premaknete k plodnemu ustvarjanju.

Vir Foto: Pexels