Gospodarski svetovalci nemške vlade: Inflacija in visoke obrestne mere zavirajo gospodarstvo

Visoka inflacija je zmanjšala potrošnjo v Nemčiji. Zvišane obrestne mere pa so podjetja odvračajo od naložb, kar bo upočasnilo nemško gospodarstvo v letošnjem in prihodnjem letu, so opozorili nemški vladni ekonomski svetovalci.

Svetovalci so tako popravili napoved, po kateri naj bi se nemško gospodarstvo letos soočilo z blago recesijo in zdaj pričakuje stagnacijo, z napovedano stopnjo rasti 0,2 odstotka.

Izračunali so, da naj bi se leta 2024 aktivnost povečala za 1,3 odstotka.

Napoved nekoliko izboljšana

Napoved za letos se je zaradi stabilnejše oskrbe z energijo, ki je umirila rast veleprodajnih cen, in odpiranja kitajskega gospodarstva po odpravi strogih ukrepov za zajezitev covida ter pričakovane krepitve tujega povpraševanja, nekoliko izboljšala.

“Močnejšo rast (aktivnosti) v tem in prihodnjem letu onemogočajo oslabljena kupna moč zaradi inflacije in poslabšanja pogojev financiranja ter počasno okrevanje tujega povpraševanja,” je pojasnila predsednica skupine Monika Schnitzer.

Evropska centralna banka je, da bi zajezila inflacijo, poslabšala pogoje financiranja za gospodinjstva in podjetja ter zmanjšala porabo in naložbe, močno zvišala obrestne mere, so povedali vladni svetovalci.

Zaostrena denarna politika bo verjetno pomembneje vplivala na inflacijo in zajezila rast cen šele med letom, dodajajo. 

ECB bo verjetno znova zvišala obrestne mere

Inflacija v evroobmočju je še vedno daleč od načrtovanih dveh odstotkov. ECB bo morala zato verjetno znova dvigniti obrestne mere, je poudarila članica sveta Ulrike Malmendier. Dodala je, da je boj proti inflaciji za centralne banke otežen zaradi negotovosti na finančnih trgih v zadnjih tednih.

Inflacija naj bi letos znašala 6,6 odstotka in leta 2024 zdrsnila na tri odstotke, napovedujejo svetovalci nemške vlade.

Rast življenjskih cen se bo opazno upočasnila šele v naslednjem letu zaradi rasti plač in višjih cen proizvajalcev, kar bo še nekaj časa preprečilo umirjanje inflacije, je dejal član sveta Martin Werding.

“Inflacija se vse bolj širi na celotno gospodarstvo,” je poudaril Werding.

vir Foto: Pexels