Nemško gospodarstvo se bo v prvem četrtletju verjetno skrčilo

Nemško gospodarstvo se bo verjetno skrčilo tudi v prvem četrtletju. Osnovna inflacija pa bi se lahko izkazala za trdovratno zaradi višjih cen storitev in industrijskega blaga, je v mesečnem poročilu opozorila Bundesbank. Največje evropsko gospodarstvo se je v zadnjem četrtletju leta 2022 skrčilo za 0,4 odstotka, njegov obsežen industrijski sektor pa šele začenja okrevati ob močnem pritisku visoke inflacije na potrošnjo.

“Nemška gospodarska aktivnost se bo v tekočem četrtletju verjetno spet zmanjšala,” je sporočila Bundesbank. “Vendar pa bo upad verjetno manjši kot v zadnjem četrtletju 2022,” so dodali v centralni banki. Čeprav je recesija, opredeljena kot dve zaporedni četrtletji upadanja dejavnosti, še vedno najverjetnejši izid, se je trg dela izkazal za odpornega in centralna banka pričakuje, da se bodo pozitivni trendi zaposlovanja nadaljevali.

Osnovna inflacija

Stopnja inflacije se bo marca zaradi vpliva primerjalne osnove verjetno močno znižala. Slednje bo zmanjšalo rast cen energentov glede na lanski marec, vendar bo rast cen še vedno neprijetno visoka.

“Osnovna inflacija, ki izključuje cene hrane in energije, se je izkazala za izjemno stabilno,” so sporočili iz banke. Dodali so, da bi se lahko proti sredini leta celo nekoliko zvišala. Osnovna inflacija v evroobmočju, ki izključuje nestabilne cene hrane in goriva, ostaja na visoki ravni. Inflacijo namreč spodbujajo močnejše rasti cen storitev in industrijskih dobrin, poudarjajo.

Tako je bila osnovna stopnja inflacije februarja za 0,3 odstotne točke višja kot januarja in znova dosegla 5,4 odstotka, kolikor je znašala decembra, kar je njena najvišja raven od objave podatkov, so opozorili v Bundesbank.

vir Foto: Pexels