Azijske delnice so se umirile, dolar in nafta nižje

Azijske delnice so se dvignile. Centralna banka Federal Reserve (FED) je namreč namignila, da bi lahko po pretresih v bančnem sektorju, ustavila dvige obrestnih mer, hkrati so ponovili tudi svojo zavezanost boju proti lepljivi inflaciji.

V splošno pričakovani potezi je FED zvišal obrestne mere za 25 bazičnih točk, vendar je zaradi stresa v bančništvu spremenil svoje obete.

MSCI indeks je zrasel za 0,27 odstotka.

Nikkei je padel za 0,50 odstotka.

Avstralski indeks S&P/ASX 200 je izgubil 0,67 odstotka.

Wall Street je močno zdrsnil.

Kitajski modri čip CSI 300 Index in Shanghai Composite Index sta padla za 0,3 odstotka.

Hongkonški indeks Hang Seng je zrasel za 0,22 odstotka.

Izjava FED-a je nakazovala, da je tik pred tem, da ustavi zvišanje obrestnih mer. Powell je medtem na svoji tiskovni konferenci dejal, da bo centralna banka storila “dovolj”, da ukroti inflacijo. Prav tako je povečal možnost nadaljnjega zvišanja obrestnih mer, če bo potrebno.

Razpoloženje je poslabšal tudi komentar ameriške finančne ministrice Janet Yellen, ki je zakonodajalcem povedala, da ni upoštevala ali razpravljala o “splošnem zavarovanju” za ameriške bančne vloge brez odobritve kongresa.

Glede na orodje CME FedWatch so terminske pogodbe za sklade FED zdaj ocenjene tako, da obstaja približno enaka možnost, da bo FED obrestne mere maja dvignil za dodatnih 25 bazičnih točk ali jih pustil nespremenjene.

Svetovni trgi

Svetovni trgi so bili nestanovitni. Delnice bank so v zadnjih dveh tednih močno padle po nenadnih propadih dveh ameriških posojilodajalcev, nujni prodaji švicarskega bančnega velikana Credit Suisse v težavah.

Regulatorji in oblikovalci politik so se po vsem svetu trudili zmanjšati tveganja okužbe in olajšati skrbi zaradi bančne krize, vendar so vlagatelji še vedno previdni, da so lahko drugi majhni posojilodajalci ranljivi, ko se kreditni trgi zaostrujejo.

Na valutnem trgu je indeks dolarja padel za 0,137 odstotka. Evro je višje za 0,25 odstotka na 1,0882 dolarja.

Jen se je okrepil za 0,43 odstotka na 130,87 za dolar. Funt je nazadnje bil pri 1,2286 dolarja, kar je 0,18 odstotka več.

Donos 10-letnih zakladnih zapisov se je znižal za 3,2 bazične točke na 3,468 odstotka. Donosnost 30-letne državne obveznice padla za 1,5 bazične točke na 3,682 odstotka.

Dvoletni donos ameriške državne blagajne, ki se običajno giblje v skladu s pričakovanimi obrestnimi merami, je padel za 1,1 bazične točke na 3,970 odstotka.

Ameriška surova nafta je padla za 1,11 odstotka na 70,11 dolarja za sod. Nafta Brent je bila pri 75,94 dolarja, kar je 0,98 odstotka manj.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Gospodarski svetovalci nemške vlade: Inflacija in visoke obrestne mere zavirajo gospodarstvo

Visoka inflacija je zmanjšala potrošnjo v Nemčiji. Zvišane obrestne mere pa so podjetja odvračajo od naložb, kar bo upočasnilo nemško gospodarstvo v letošnjem in prihodnjem letu, so opozorili nemški vladni ekonomski svetovalci… več tukaj.