openai, chatgpt

Premor pred GPT-5: Tekmovanje superinteligence

Marca, ko je bil izdan GPT-4, so strokovnjaki za umetno inteligenco pozvali organizacijo OpenAI, naj ustavi velike poskuse z umetno inteligenco in se izogne napredku, ki bi presegel njihov najnovejši model. Ti strokovnjaki so bili morda zaskrbljeni zaradi umetne inteligence. Morda so želeli ovirati hiter napredek podjetja za umetno inteligenco, ki ga podpira Microsoft. Težko so sledili dogajanju. Zanimivo je, da se zdaj zdi, da se je tok obrnil proti podjetju OpenAI.

OpenAI se sooča z vse večjo konkurenco. Ustanovitelji so prepričani, da so njihovi dosežki edinstveni in jih je težko ponoviti. To sta izjavila med obiskom v Izraelu. Več zagonskih podjetij in družb ima potencial, da pritegnejo stranke podjetja OpenAI. Eden od nedavnih primerov je na primer uvedba sistema Claude-2 podjetja Anthropic.

Anthropicova ponudba je pogosto boljša od ponudbe OpenAI, zlasti če primerjamo GPT-4 in Claude-2. Veliko ljudi na Twitterju uporablja Anthropicove LLM za pisanje kode in razumevanje naloženih dokumentov. Anthropicova prednost je v večji dolžini konteksta, ki znaša 100K, v primerjavi z 32K konteksta GPT-4. Zaradi dostopnejše cene je priljubljena izbira za številna podjetja in njihove primere uporabe.

Premor po GPT-4

Podjetje OpenAI je z GPT že doseglo pomemben učinek, s čimer je drugim podjetjem predstavljalo močno konkurenco in spodbudilo poskuse replikacije. Vendar se je podjetje OpenAI odločilo, da si bo vzelo premor in pustilo drugim, da ga dohitijo. Po pismu uglednih osebnosti, kot sta Elon Musk in Steve Wozniak.

Altman iz podjetja OpenAI je napovedal, da še nekaj časa ne bodo usposabljali naslednika GPT-4. Kot razlog so navedli potrebo po dodatnem delu pred izdelavo novega modela. Junija je Altman omenil, da OpenAI še vedno ni začel usposabljati GPT-5 in se namesto tega osredotoča na ustvarjanje novih idej. Zanimivo je, da se je Musk s svojim podjetjem za umetno inteligenco xAI vključil tudi v tekmovanje, da bi konkuriral podjetju OpenAI.

Altman je med obiskom v Indiji časniku Economic Times povedal, da so po dokončanju projekta GPT-4 potrebovali več kot šest mesecev, da so ga izdali. To pomeni, da so GPT-4 začeli usposabljati med pripravami na izdajo ChatGPT, ki temelji na GPT-3.5.

OpenAI je ChatGPT na podlagi GPT-3.5 izdal novembra 2022, nato pa so za izdajo GPT-4 potrebovali dodatnih pet mesecev. Od izdaje GPT-4 je minilo pet mesecev. Organizacija OpenAI je v tem času uvedla postopne posodobitve svoje tehnologije. Te posodobitve so bile izvedene brez bistvenih sprememb.

Altman in Greg Brockman se strinjata s pristopom postopnega posodabljanja modelov umetne inteligence. Altman meni, da ta pristop pomaga bolje nadzorovati umetno inteligenco, čeprav se nekateri s tem ne strinjajo. Tudi Brockman je aprila na Twitterju pisal o možnosti ustvarjanja kontinuuma postopno boljših UI.

Napredek do superinteligence: GPT-4.5 in več

Čeprav so se pojavile trditve o superinteligenci naslednje različice, je GPT-4.5 že na voljo. OpenAI je v nedavnem blogu o usklajevanju modelov umetne inteligence omenil možnost doseganja superinteligence v štirih letih. Vendar se ta časovni okvir ne ujema z njihovimi trenutnimi načrti. Da bi konkurirali modelom umetne inteligence drugih podjetij, bi lahko OpenAI razmislil, da ne bi ustavil usposabljanja GPT-5 in bi ga zgradil takoj.

Poleg tega je preskok z GPT-3.5 na GPT-4 glede zmogljivosti primerljiv le z uvedbo programa Code Interpreter. Simon Willison, Alex Volkov, Aravind Srinivas in Alex Graveley v podkastu na portalu Latent Space trdijo, da je Code Interpreter dejansko GPT-4.5. Možno je, da OpenAI trenutno usposablja GPT-4 z uporabo različnih modalitet, podobno kot so GPT-3 usposabljali za GPT-3.5. Vključitev vtičnikov, API in multimodalnost kažejo na razvoj GPT-5. Poleg tega je na prizorišče stopil Muskov xAI, ki poziva OpenAI k hitremu ukrepanju!

Vir Foto: Pexels