Kako učinkovito uporabljati ChatGPT pozive

UI je orodje, kot je tudi ChatGPT. Če jih ne znate uporabljati, so neuporabna. Tako kot kuhinjski aparat se morate tudi ChatGPT naučiti učinkovito uporabljati. Namesto naključnega vnašanja besedila učinkovito pozivanje vodi do boljših rezultatov za vas in vaše podjetje.

Lasse Linnes je ustanovil spletno mesto in podatkovno zbirko orodij, ki podjetjem pomaga najti najboljša orodja umetne inteligence. Njihovo poslanstvo je deliti uporabno znanje o umetni inteligenci in njeni učinkoviti uporabi. V imeniku je trenutno več kot 250 najboljših orodij AI iz različnih kategorij, kot so podpora strankam, pisanje besedil in elektronsko poslovanje. Linnes je v treh mesecih že zbral skupnost 35.000 naročnikov in več kot 60.000 sledilcev v družbenih medijih. Spletno mesto mesečno obišče 200.000 obiskovalcev in po Linnesovih besedah je to šele začetek.

Linnesa zelo zanima učinkovito spodbujanje in nam v našo korist zagotavlja podrobna pojasnila. Predstavi štiri vrste spodbud in s primeri prikaže rezultate vsake od njih.

Pozivi za informacije

Ko ChatGPT ali kateri koli drug velik jezikovni model zaprosite za informacije, je ključnega pomena, da zagotovite jasen poziv, v katerem navedete želeno obliko odgovora. Linnes navaja, da je uporaba informativnega poziva zelo učinkovita pri pridobivanju predmetno-specifičnega znanja.

Linnes predlaga naslednji poziv za pospešitev procesa učenja:
“Pridobiti nameravam znanje o [vstavite temo]. Opredelite in sporočite najpomembnejših 20 % informacij, povezanih s to temo, ki bodo olajšale razumevanje 80 % njene vsebine.”

Tako boste dobili jedrnat pregled obravnavane teme, ki bo predstavljen v razumljivi in zapomnljivi strukturi.

Drug primeren scenarij za uporabo informativnega poziva je, ko zahtevate informacije, ki so trenutno v drugačni obliki. Linnes navaja primer povzetka knjige, vendar je ta koncept mogoče uporabiti tudi za prepise, zapiske sestankov, članke ali zapletene dokumente.

Glede na različico ChatGPT, ki jo uporabljate, lahko neposredno vnesete besedilo in zahtevate povzetek ali pa preprosto navedete naslov in avtorja ter omogočite različici z internetnim pogonom, da poišče želeno vsebino.

Linnes za to predlaga naslednji poziv:
“Povzemite knjigo [ime knjige], ki jo je napisal [ime avtorja], in navedite seznam najpomembnejših spoznanj in naukov.”

Pri vsakem uporabljenem pozivu k iskanju informacij je ključnega pomena, da upoštevate predvideni namen in zagotovite, da vprašanje natančno odraža vaše cilje. Če je cilj izobraževati nekoga drugega, je koristno to izrecno navesti. Poleg tega, če naj bi bil želeni rezultat zapomnljiv, je priporočljivo vključiti tudi to informacijo. Razumevanje namena, ki se skriva za ustvarjeno vsebino, je bistvenega pomena.

Ustvarjalni pozivi

Ti pozivi spodbujajo ustvarjalnost umetne inteligence in ustvarjajo zanimivo vsebino, kot so pripovedi, pesmi ali scenariji. Ponujajo priložnost za prijetno raziskovanje. Informacijske namige imejte za zanesljivega študijskega vodnika ali marljivega raziskovalca, medtem ko ustvarjalni namigi delujejo kot vaš navdihujoči kopilot.

Linnes, vir teh spodbud, je delil tri osnovne ustvarjalne spodbude, s katerimi lahko eksperimentirate v različnih vidikih svojega poslovanja, kot so pisanje scenarijev, sporočil in pisanje blogov.

Ob učinkoviti uporabi ustvarjalnih namigov lahko dobite scenarije za videoposnetke na YouTubu, ključne govore in celo primere, kaj povedati na prihajajočem sestanku vaše ekipe. Ključni vidik je v tem, da spretno postavite prizorišče in nazorno opišete želeno vsebino.

Linnes predstavlja primer poziva za scenarij za YouTube, ki ga lahko prilagodite svojim željam:
“Sestavi scenarij za videoposnetek YouTube, ki pojasnjuje postopek ustvarjanja oglasov na Facebooku za začetnike. Poskrbi, da videoposnetek ne bo trajal več kot 5 minut in bo predstavil na poenostavljen način, razumljiv 10-letnemu občinstvu.”

Podobno Linnes navaja naslednji primer za pripravo prispevka na spletnem blogu:
“Sestavi prispevek na blogu na temo [tema] v dolžini [določeno število] besed. Uporabi [naveden] ton, ki je namenjen [ciljno občinstvo]. Objavo strukturiraj v dele z določenimi podnaslovi, pri čemer [določi število] krat uporabi glavno ključno besedo “[glavna ključna beseda]” in [določi število] krat vključi sekundarne ključne besede “[sekundarne ključne besede]”, vsako s pogostostjo [določi število] primerov.”

Za vsakega od navedenih primerov je priporočljivo preizkusiti in opazovati rezultate. V primeru negotovosti je lahko koristno zagotoviti dodatne informacije in kontekst. Predstavljajte si ChatGPT kot gorečega in hitro učečega se pripravnika, ki je vedno željan znanja in je sposoben usvojiti veliko količino informacij za izboljšanje svojega dela.

Pozivi za navodila

Ko iščete napotke za opravljanje naloge, je koristno uporabiti pozive z navodili. Kot navaja Linnes, ti pozivi vsebujejo sistematična navodila ali napotke, ki se nanašajo na določeno temo. Jezikovni modeli (LM) lahko s svojo sposobnostjo analiziranja velikih količin spletnih vsebin na ta način strukturirajo besedilno vsebino. S presejanjem obsežnih informacij vam lahko ponudijo jedrnata navodila po korakih, ki so vam v pomoč.

Uporaba pozivov za navodila se izkaže za koristno v različnih scenarijih. Uporabite jih lahko na primer za oblikovanje osebnega vodnika, ki opisuje postopek, ki ga želite upoštevati. Poleg tega lahko takšne vodnike razdelite članom ekipe ali zunanjim sodelavcem, da zagotovite upoštevanje določenega postopka za doseganje želenih rezultatov.

Uporabite lahko na primer pozive, kot so:
“Izdelaj natančno navodilo, ki pojasnjuje, kako vzpostaviti oglaševalsko kampanjo na Facebooku za podjetje.”

Pri tem lahko izraz “oglaševalska kampanja na Facebooku” nadomestite z “oglasi na Googlu“, “oglasi na Twitterju” ali “oglasi na LinkedInu“, besedo “podjetje” pa z “blagovna znamka“, “vplivnež” ali “lokalno podjetje“.

Podobno je Linnes pri osredotočanju na kampanje v družabnih medijih navedel primer poziva:
“Predstavite vodnik po korakih za ustvarjanje kampanje v družabnih medijih za [vrsto] podjetja, ki se ukvarja s prodajo [vrste izdelkov] [ciljnemu občinstvu].”

Če je treba v celoti pripraviti scenarij, je priporočljivo uporabiti ustvarjalne pozive. Po drugi strani pa lahko za pridobitev navodil uporabite ChatGPT, če imate na voljo niz navodil in iščete pomoč pri ustreznem oblikovanju scenarija.

Na primer, lahko zahtevate:
“Zagotovite navodila za pripravo jedrnatega scenarija oglasa za promocijo [vrsta podjetja].”
Izbrani ustvarjalni sodelavec lahko po tem vodniku ustvari scenarije oglasov, prilagojene vašim zahtevam.

Pomembno je upoštevati, da ChatGPT deluje kot jezikovni model in nima kompleksnih zmožnosti sklepanja. Občasno lahko ustvari informacije, ki niso točne, zato je priporočljivo preveriti dejstva in upoštevati možnost napak.

Pozivi za reševanje problemov

Pozivi za reševanje problemov so podobni ustvarjalnim pozivom, vendar imajo bolj specifičen namen: rešiti problem. “Ti pozivi iščejo rešitve za določene težave ali izzive,” je dejal Linnes.

Ko uporabljate pozive za reševanje problemov, si ChatGPT predstavljajte kot svojega poslovnega mentorja. Vašega strokovnjaka za oglase, vašega finančnega vodnika. O vsem, kar vam predlag, boste razmislili, preizkusili in preverili, vendar so sami predlogi koristni za sprožanje novih idej in slišanje možnosti za vašo pot naprej.

Uporabite predlog za reševanje težav, kadarkoli se vam zatakne. Ko si želite sprememb in napredka, vendar ne veste, kje naj bi jih dosegli. Ko promet na vaši spletni strani zastaja, recite: “Predlagajte načine za povečanje organskega prometa na moji spletni strani,” je dejal Linnes, ter pojasnite velikost in namen svoje spletne strani.

Navedite podrobnosti, da bodo predlogi bolj ustrezni. Linnes za primer trženjskega načrta dodaja naslednje: “Moje podjetje za elektronsko prodajo lepote ima 5.000 USD, ki jih bo v naslednjih treh mesecih porabilo za trženjske dejavnosti. Predlagajte 3 različne trženjske strategije, kako bi lahko porabili ta proračun.”

Podobno uporabite internetno podprto različico ChatGPT in poiščite najnovejše možnosti za stvari, kot je financiranje. Linnes je predlagal, da bi model lahko ustvaril uporaben načrt kot odgovor na ta poziv:
“Ustvarite celovit vodnik po možnostih financiranja malih podjetij, vključno s posojili, nepovratnimi sredstvi in lastniškim financiranjem.

Ni vam treba storiti vsega, kar pravi model, lahko pa vas učinkovito usmeri v pravo smer.

ChatGPT lahko ob ustreznem pozivu razdeli zapletene težave na manjše dele in uporabi svoje kolektivno internetno znanje, da predlaga načine za njihovo rešitev. Dodajte še več pozivov in mu povejte, katere možnosti so vam všeč, ter nadaljujte, dokler ne dobite načrta, s katerim ste zadovoljni.

Informacijski pozivi, ustvarjalni pozivi, poučni pozivi, pozivi za reševanje problemov. Katere uporabljate in zakaj? Spoznajte štiri vrste in izberite pravo za svoj izziv. V poslovnem svetu in pri študiju LLM velja, da bolje ko boste zahtevali, kar želite, boljši bodo vaši rezultati.

Vir Foto: Pexels