ChatGPT-5: Pričakovane inovacije in večja dostopnost

Približno šest mesecev je minilo od prvega navdušujočega prvenca ChatGPT, ki je pokazal svoje izjemno znanje na področju obdelave naravnega jezika. Od takrat se je zgodilo veliko stvari. Google je predstavil svojega klepetalnega robota Bard AI, Microsoft pa je v podjetje OpenAI, ustvarjalca ChatGPT, vložil 10 milijard dolarjev.

Tehnološka industrija z navdušenjem pričakuje napoved podjetja OpenAI o GPT-5, naslednji iteraciji tega prelomnega jezikovnega modela. Ste radovedni za podrobnosti? Zbrali smo vrsto ugibanj, uhajanja in predvidevanj, ki so se pojavila v pričakovanju bližajoče se pomembne posodobitve ChatGPT.

ChatGPT-4

Kmalu po izidu ChatGPT konec leta 2022 je OpenAI predstavil najnovejši jezikovni model GPT-4. GPT-4 je prinesel pomembne posodobitve, vključno z novimi funkcijami in izboljšavami. Pred GPT-4 je ChatGPT uporabljal model GPT-3.5, spremenjeno različico GPT-3, ki je bila izdana leta 2020.

GPT-4 je v primerjavi s prejšnjimi modeli izboljšal logično sklepanje in razširil splošno znanje. Čeprav mu manjkajo informacije o dogodkih po letu 2021, je odličen pri razumevanju sveta. Model lahko za analizo obdela dolge dokumente do 25 000 besed. Poleg tega je model GPT-4 pridobil sposobnost interpretacije slik in grafov.

Vendar te napredne funkcije modela GPT-4 še niso na voljo v modelu ChatGPT. Za dostop do GPT-4 je potrebna naročnina ChatGPT Plus, pa stane 20 ameriških dolarjev na mesec, zato je manj dostopen kot brezplačna stopnja GPT-3.5. Tudi z naročnino nekatere funkcije, kot so slikovni vnosi, trenutno niso dostopne. Na voljo je tudi manj znana rešitev, imenovana Bing Chat, ki omogoča brezplačno interakcijo z GPT-4.

Kljub impresivnim zmožnostim GPT-4 je zaradi zahteve po naročnini še vedno razmeroma neznan in neraziskan. OpenAI še naprej spodbuja inovacije na področju umetne inteligence, zlasti s prihajajočim Googlovim multimodalnim jezikovnim modelom Gemini, za katerega se govori, da bo tekmoval z GPT-4. Da bi ohranil svoj položaj, bo moral OpenAI ukrepati hitro.

ChatGPT-5

GPT-4 je s svojimi sposobnostmi in posnemanjem človeka vznemiril tehnološko skupnost ter sprožil etične in pravne pomisleke. Elon Musk, Steve Wozniak in drugi so pozvali k šestmesečni zaustavitvi naprednih modelov umetne inteligence ter pozvali tehnološke velikane, naj se umaknejo iz oboroževalne tekme umetne inteligence.

Družba OpenAI se je odzvala in sporočila, da ne namerava usposabljati naslednika GPT-4. Izvršni direktor podjetja OpenAI Sam Altman je junija 2023 to potrdil in omenil, da še vedno raziskujejo potrebne zamisli, vendar niso blizu začetka.

Razvoj GPT-4 je trajal več kot dve leti, kar nakazuje, da naslednika morda ne bomo videli pred letom 2025.

Vendar pa bi lahko OpenAI izboljšal GPT-4 in morda izdal GPT-4.5 sredi cikla. Poleg tega sta usposabljanje in upravljanje obstoječih jezikovnih modelov, kot je GPT-4, stroškovno zahtevna. GPT-4 stane 0,03-0,06 ameriških dolarjev za 750 angleških besed, medtem ko GPT-3.5 Turbo stane le 0,0015-0,003 ameriških dolarjev za enako število besed.

Poleg tega ustvarjanje besedila z GPT-4 traja dlje. Te omejitve lahko pojasnijo, zakaj organizacija OpenAI še ni začela delati na svoji naslednji generaciji jezikovnega modela.

Usmeritve v prihodnje

Glede na to, da je do prihoda GPT-5 še nekaj let, lahko le ugibamo o njegovih prihodnjih izboljšavah. Vendar imamo po zaslugi Googla in odprtokodnih projektov umetne inteligence razmeroma izčrpno znanje o prihodnji usmeritvi industrije. Tukaj je nekaj zelo pričakovanih izboljšav, ki jih lahko pričakujemo od ChatGPT 5:

  • Večmodalne zmožnosti: Medtem ko GPT-4 že lahko obdeluje slikovne in besedilne vnose, nestrpno pričakujemo, da bo lahko obdeloval zvočne in video vsebine. Google se je že lotil raziskovanja večmodalne umetne inteligence z razvojem specializiranih različic svojega jezikovnega modela PaLM 2, zlasti za medicinske aplikacije. Zato je samo vprašanje časa, kdaj bo OpenAI na tem področju začel uvajati inovacije.
  • Večja verodostojnost: GPT-5 kot jezikovni model naslednje generacije bi lahko bistveno povečal svoj nabor učnih podatkov v smislu velikosti in raznolikosti. Čeprav je GPT-4 boljši od svojih predhodnikov, mu še vedno primanjkuje znanja na področju nejasnih znanstvenih konceptov in manj znanih tem. Ob pomanjkanju znanja so veliki jezikovni modeli nagnjeni k ustvarjanju domišljijskih ali izmišljenih odgovorov.
  • Splošna umetna inteligenca: Predstavljajte si scenarij, v katerem bi lahko umetni inteligenci dodelili manj zahtevna opravila ali delovna mesta. Ta možnost lahko postane resničnost z GPT-5, če se bo OpenAI še naprej povezoval s storitvami tretjih oseb. Na primer, avtonomnemu agentu bi lahko zaupali odgovornost za nakupovanje živil, pri čemer bi določili svoj proračun in prehranske preference. Ta bi samostojno poiskal recepte na internetu, nabavil potrebne sestavine in vam jih dostavil na dom. Takšen napredek bi nas približal splošni umetni inteligenci.

Končno lahko izdaja GPT-5 omogoči večjo dostopnost in nižje stroške za GPT-4. Kot smo že omenili, je visoka cena GPT-4 odvrnila številne potencialne uporabnike. Ko pa bo postal cenovno dostopnejši in širše uporaben, bi lahko ChatGPT pokazal večjo usposobljenost pri kompleksnih nalogah, kot so kodiranje, prevajanje in raziskovanje.

Vir Foto: Pexels