Župan Londona opozarja na morebiten kaos zaradi novega EU sistema

[Hina]

Župan Londona, Sadiq Khan, je danes izrazil zaskrbljenost glede morebitnega kaosa, ki bi lahko na postaji St Pancras nastal z začetkom veljavnosti novega sistema nadzora vstopa in izstopa iz Evropske unije. Od konca leta 2024 bo za državljane tretjih držav, ki vstopajo v EU, obvezna uporaba avtomatiziranega sistema vstopa/izstopa (EES), ki bo zbiral fotografije in prstne odtise.

Britanski parlamentarni odbor je prejšnji mesec opozoril na potencialne dolge zamude, ki bi jih sistem EES lahko povzročil na mejah. Zamude bi lahko dosegle tudi do 14 ur. To bi še posebej prizadelo postajo St Pancras v Londonu, od koder potujejo vlaki Eurostar.

“Kot stvari stojijo, bodo te nove kontrole po brexitu povzročile kaos v St Pancrasu, z zmanjšanimi storitvami in potencialno velikimi čakalnimi vrstami za potnike ob konicah,” je dejal Khan, ki je sicer član Laburistične stranke. Župan je vlado pozval, naj prevzame odgovornost za “to neposredno posledico brexita”, ki bi lahko odgnala turiste in podjetja. London se še vedno sooča s posledicami ekonomske krize, ki jo je sprožila pandemija Covid-19.

Po mnenju železniškega podjetja Eurostar je novi sistem bolj primeren za letališča kot za postajne terminale. City of London je izpostavil, da bo St Pancras lahko gostil le 24 nadzornih miz EES, medtem ko bi jih bilo v času konic potrebno skoraj 50, kar kaže na potencial za obsežne zamude in logistične težave.

Foto: Pexels

Portal24