Nekdanji nizozemski premier in njegova žena umrla z roko v roki

V petek je bila objavljena žalostna novica, da sta se Dries van Agt, nekdanji nizozemski premier, ki je državo vodil kot krščanskodemokratski voditelj od leta 1977 do 1982, in njegova dolgoletna žena Eugenie van Agt-Krekelberg, odločila za evtanazijo. O njuni smrti je poročala organizacija za človekove pravice The Rights Forum, ki jo je van Agt sam ustanovil. Razkrito je bilo tudi, da je par, ki je preživel skupaj več kot sedem desetletij, v zadnjih letih živel v stanju krhkega zdravja.

Dries van Agt in njegova žena, oba v starosti 93 let, sta bila dolgo časa v “krhkem zdravju”. Njuna smrt je bila objavljena kot skupno dejanje, saj sta umrla z roko v roki, kar kaže na globoko povezanost, ki jo je par delil skozi desetletja. “Umrl je z roko v roki s svojo ljubljeno ženo, podporo in sidro, ki jo je vedno naslavljal z ‘moje dekle’,” so sporočili iz The Rights Forum.

Dries van Agt je bil ključna figura v nizozemski politiki, znan po svojem edinstvenem jezikovnem slogu in močnih prepričanjih. Po zapuščanju politike je ostal aktiven, še posebej v podpori palestinskemu ljudstvu, kar je označil za svoje “spreobrnjenje” po obisku Izraela leta 1999. Njegova smrt je pritegnila pohvale številnih, vključno s trenutnim premierjem Markom Ruttejem, ki je Van Agta opisal kot svojega “pradedka na položaju”, in nizozemsko kraljevo družino, ki je izpostavila njegovo upravno odgovornost in markantno osebnost.

Par bo pokopan na zasebni slovesnosti v mestu Nijmegen. Njuna smrt označuje konec pomembnega poglavja v nizozemski politiki in družbenem aktivizmu, zapuščina Driesa van Agta pa bo ostala živa skozi njegovo delo in vpliv, ki ga je imel na nizozemsko in mednarodno skupnost.

vir; Foto: Pexels

Portal24