ZN Rusijo pozivajo k prekinitvi prisilnih premestitev ukrajinskih otrok

Odbor Združenih narodov (ZN) za otrokove pravice je izdal poziv Rusiji, naj nemudoma preneha s prisilnimi premestitvami otrok z zasedenih ozemelj Ukrajine in jih vrne njihovim družinam. Dejanja, ki so v nasprotju z mednarodnim pravom, so privedla do odziva Kijeva, ki navaja, da je bilo v Rusijo nezakonito brez soglasja njihovih družin ali skrbnikov odpeljanih 20.000 otrok.

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je v luči teh dogodkov izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina in ruske komisarke za pravice otrok Marije Lvovo-Belovo. Obtožujejo ju nezakonitega izgona otrok iz Ukrajine, kar Kremelj zanika.

V nedavnem poročilu o Rusiji je odbor ZN izpostavil potrebo po tem, da Moskva zagotovi podatke o natančnem številu in lokacijah otrok, odpeljanih iz Ukrajine. S to potezo bi omogočili njihovo identifikacijo in vrnitev domov. Poudarjeno je bilo tudi, da mora Rusija zagotoviti ohranitev ukrajinskega državljanstva otrok, njihove identitete, imen in družinskih razmerij.

Predsednica odbora Ann Skelton je opozorila na komunikacijske težave med odborom in rusko delegacijo, ki je obiskala Ženevo za razpravo o tem vprašanju, pri čemer je izpostavila razlike v uporabi terminologije glede statusa otrok. Delegacija je potrdila, da so nekateri otroci prejeli rusko državljanstvo. Po mnenju Skeltonove slednje pomeni izgubo njihove prvotne identitete.

Ta poziv in obtožbe prihajajo v času naraščajočih mednarodnih napetosti in poudarjajo potrebo po zaščiti pravic najranljivejših skupin v konfliktih, kot so otroci.

vir; Foto: Pexels; Portal24