Zelenski zamenjal generala: Čas za takšno prenovo je zdaj

V velikem preobratu svoje vojne strategije je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v četrtek zamenjal svojega najvišjega vojaškega generala. Poteza prihaja v času, ko konflikt z Rusijo vstopa v tretje leto, Ukrajina pa se sooča s kroničnim pomanjkanjem streliva in vojaškega osebja.

V objavi na družbenem omrežju X je Zelenski izrazil zahvalo generalu Valeriju Zalužniju za njegovo dveletno službovanje kot vrhovni poveljnik. Poudaril je, da je “čas za takšno prenovo zdaj”. Zalužni, ki uživa veliko priljubljenost med vojaki in širšo javnostjo, je v odzivu preko Telegrama izjavil, da se morajo vsi “spremeniti in prilagoditi novim realnostim”. Prav tako je izrazil podporo za potrebo po spremembi pristopov in strategije v vojni.

Zelenskij je za novega vojaškega vodjo imenoval polkovnika generala Oleksandra Sirskija. Sirski je poveljnik ukrajinskih kopenskih sil, ki je že od leta 2013 aktivno vključen v prizadevanja za usklajevanje ukrajinske vojske z Natovimi standardi. 58-letni Syrskyi prevzema vodenje v kritičnem trenutku. Ukrajina namreč išče nove poti za premagovanje vojaških in logističnih izzivov.

Dnevi špekulacij

Odločitev je sledila dnevom špekulacij in poročanj lokalnih medijev o možnem odstavljanju Zalužnija. Poteza pomeni največji pretres v vojaškem vrhu od začetka ruske obsežne invazije 24. februarja 2022. Ta korak je vzbuja zaskrbljenost glede možnih motenj v ukrajinski vojaški hierarhiji in med zahodnimi zavezniki, Zalužni je namreč veljal za ključnega stratega in je bil visoko cenjen tako doma kot v tujini.

Napetosti med Zalužnim in Zelenskim so se stopnjevale po neuspešni poletni protiofenzivi, ki ni uspela prebiti ruske obrambe kljub obsežni vojaški podpori Zahoda. V luči teh izzivov in ob nedavnih razprtijah znotraj ukrajinskega vodstva, je Zelenskijeva odločitev za zamenjavo vrhovnega poveljnika morda znak pripravljenosti na nove strategije v nadaljevanju konflikta.

Na frontni črti, ki se razteza vzdolž 1500 kilometrov, se med zimskimi meseci ni veliko spremenilo. Ukrajina se sooča z omejenimi zalogami zahodnega orožja in Rusija krepi svojo vojaško moč. Vojaški pretres prihaja v času, ko se Ukrajina in njeni zavezniki soočajo z nadaljevanjem težkega in nepredvidljivega konflikta.

vir; Foto: ZeleskyyUA X; Portal24