FT: ZDA spodbujajo trgovce, k ureditvi poslovanja z rusko nafto

ZDA so v zasebnih pogovorih s skupino vodilnih trgovcev z blagom poskušale ublažiti strah pred sankcijami zaradi poslovanja z rusko nafto. Prav tako so želeli zagotoviti stabilno oskrbo in ponovno pridobile vpogled v ruski izvoz, piše The Financial Times (FT).

Uradniki ameriškega ministrstva za finance so se srečali z vodilnimi in trgovci v skupini podjetij, vključno s Trafiguro in Gunvorjem, in jim zagotovili, da lahko razširijo trgovino z rusko nafto in derivati ​​brez kršenja sankcij, sklicujoč se na vire poroča FT.

“Američani so nas aktivno spodbujali”

“Američani so nas aktivno spodbujali, da se ponovno vključimo v trgovino z nafto,” je za FT povedal eden od trgovcev, ki je govoril z uradniki ministrstva za finance. 

Trgovci in uradniki ministrstva so med drugim govorili na energetski konferenci CERAWeek ta teden v Houstonu. V ekipi ministrstva sta sodelovala pomočnica ministra za financiranje terorizma in finančni kriminal Elizabeth Rosenberg. 

G7 in njeni zavezniki, vključno z EU, so ceno ruske nafte in naftnih proizvodov omejili in sicer, da bi Rusiji omejili prihodke za financiranje svoje vojne v Ukrajini. Zavarovalnicam in prevoznikom pa grozijo s sankcijami, če servisirajo dražje ruske sode.

Cena ruske nafte je omejena na 60 dolarjev, cena dražjih derivatov na 100, cenejših pa na 45 dolarjev za sod. 

“Odločitev je na podjetjih. Naš cilj je sporočiti, kaj je dovoljeno, glede na arhitekturo omejitve cen,” je za FT dejal eden od uradnikov administracije ameriškega predsednika Joeja Bidna. Dodal je, da je bila v središču razprave strukturo trga.

“Glavni problem so banke”

“Eden od ciljev omejitve cen je ohraniti nafto na trgu, čeprav po nižji ceni, da se Kremelj prikrajša za prihodke,” je dejal drug ameriški uradnik. “Spodbuja nas, da so naftni trgi v zadnjih nekaj mesecih res ostali stabilni kljub 60-odstotnemu padcu ruskih prihodkov od začetka invazije,” je poudaril.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino so globalni trgovci, med njimi Trafigura, Vitol in Gunvor, skoraj popolnoma zaprli poslovanje z ruskimi energetskimi podjetji. Bojijo se namreč obsojanja javnosti in težav z bankami, ki financirajo trgovanje. 

“Glavni problem so banke,” za FT poudarja neimenovani svetovalec trgovske hiše. “Trgovci vedo, da jim predpisi dovoljujejo trgovanje z rusko nafto pod ustreznimi pogoji. Ampak, ali je to res privlačno glede na številna potencialna tveganja,” pojasnjuje dilemo.

Rusija se je na omejitev cen odzvala s prepovedjo prodaje v države, ki so jo uvedle, in se obrača na azijske trge. Rusija se vse bolj zanaša na manjše trgovske hiše, to trgovino pa je vse težje spremljati.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Skrivnostna flota, ki Rusiji pomaga prevažati nafto po svetu

Ruska nafta še vedno najde pot do kupcev po vsem svetu. A tudi tisti, ki dneve spremljajo njeno gibanje čez ocean, težko odkrijejo, kdo točno prevaža to nafto. Ko so se zahodne sankcije proti Rusiji stopnjevale zaradi invazije na Ukrajino, se je obstoječi floti skrivnostnih tankerjev, ki so pripravljenih olajšati ruski izvoz nafte pridružilo vedno več tankerjev… več tukaj.