ChatGPT vpliva na ceno delnic, od začetka leta podražile za dobrih 10 odstotkov

Tehnologija ChatGPT je doživela svoj najpomembnejši teden in je v središču pozornosti. Microsoft, Google, Facebook, Baidu in Alibaba namreč tekmujejo za industrijo, ki naj bi bila do leta 2026 vredna vsaj 10,5 milijarde dolarjev.

Zdi se, da se tržniki, velika podjetja in novinarji strinjajo, da je tekma s chatboti naslednja velika stvar. Tečaji delnic vpletenih podjetij rastejo zaradi pogovorov s klepetalnicami.

Umetna inteligenca klepetalnega robota vsakomur omogoča, da postavi kakršno koli vprašanje, klepetalni robot pa mora zagotoviti popolne in natančne odgovore. Kratkoročno in srednjeročno bi lahko chatboti nadomestili tradicionalne iskalnike, kot je Google.

Samo trg iskalnikov v ZDA je ocenjen na 121,8 milijarde dolarjev. Ne gre le za morebitno zamenjavo iskalnika, dolgoročno bi lahko chatboti nadomestili na tisoče pisarniških delovnih mest in podjetjem prihranili milijone pri stroških zaposlovanja.

Chatbot GPT velja za najboljšega in trenutno vodilnega na trgu in je med uporabniki dvignil veliko prahu. Predstavljen je bil 30. novembra 2022, v prvih petih dneh pa se je prijavilo več kot milijon uporabnikov. Elon Musk soustanovitelj OpenAI, organizacije, ki je razvila ChatGPT. Chatbot GPT ima strateško partnerstvo z Microsoftom.

Microsoft je januarja napovedal, da bo v chatbot GPT vložil 10 milijard dolarjev. 7. februarja je Microsoft objavil, da bo nova različica njegovega iskalnika Bing predstavila “močnejšo” različico ChatGPT. Tečaj njegove delnice je poskočil za več kot 4 odstotke.

7. februarja je Google kot odgovor na ChatGPT napovedal lansiranje lastnega klepetalnega robota z umetno inteligenco, imenovanega Bard. Ko je Bard ob predstavitvi programske opreme 8. februarja napačno odgovoril na vprašanje, so Googlove delnice padle za 7,2 odstotka.

Baidu je objavil 6. februarja – Ernie Bot AI bo predstavljen marca. Delnice so po objavi zrasle za 15 %.

8. februarja je Alibaba objavila, da razvija lastnega chatbota. Delnice so poskočile za 3odstotke, vendar so dan končale nekoliko nižje.

vir Foto: Pexels