Padec Silicon Valley Bank – največji padec banke po 2008

Kalifornijski bančni regulatorji so zaprli banko Silicon Valley Bank (SVB), veliko posojilodajalko tehnološkemu sektorju. Prav tako so prevzeli nadzor nad njenimi vlogami, kar je največji propad ameriške banke po letu 2008, ko se je začela svetovna finančna kriza.

Delnice banke SVB so v četrtek, po tem ko je banka objavila, da je pri prodaji vrednostnih papirjev za zbiranje sredstev izgubila 1,8 milijarde dolarjev, padle. Banka je izgube pripisala naglemu zviševanju obrestnih mer. Zaradi težav banke so njeni uporabniki začeli množično dvigovati svoja sredstva. Slednje pa je njen konec le še pospešilo.

SVB je bila konec lanskega leta 16. največja ameriška bank. Imela je približno 209 milijardami dolarjev premoženja.

Regulatorji, so se za zaprtje banke odločili, da bi zaščitili vlagatelje. Banka je namreč pristala v neustrezni likvidnosti in postala plačilno nesposobna.

Ameriška Zvezna korporacija za zavarovanje depozitov (FDIC), ki običajno ščiti depozite do 250.000 dolarjev, je sporočila, da je prevzela nadzor nad približno 175 milijardami dolarjev depozitov v banki, poroča BBC.

Bančne poslovalnice se bodo ponovno odprle. Stranke z zavarovanimi vlogami bodo imele dostop do sredstev “najpozneje v ponedeljek zjutraj”, so sporočili. Dodali so, da bo denar, zbran s prodajo premoženja banke, namenjen vlagateljem brez zavarovanja.

Pretres na svetovnih trgih

Propad banke SVB je na svetovnih finančnih trgih že povzročil preplah. Tam se je pojavila bojazen, da bi lahko zaradi podobnih težav sledil propad še druge banke. Ameriške banke so ta teden na borzah izgubile več kot sto milijard vrednosti. Evropske banke so izgubile 50 milijard.

Ameriška finančna ministrica Janet Yallen je v petek sporočila, da pozorno spremlja razvoj dogodkov v SVB. Pozneje se je srečala tudi z najvišjimi predstavniki bančnih regulatorjev in izrazila polno zaupanje, da bodo v odzivu sprejeli ustrezne ukrepe. Ob tem je zatrdila, da bančni sistem ostaja še naprej odporen.

Propad banke SVB je največji padec ameriške banke po propadu družbe Washington Mutual leta 2008, ki je sprožil svetovno finančno krizo, kar je za več let ohromilo svetovno gospodarstvo. Zaradi takratne finančne krize v ZDA in drugje po svetu so sprejeli strožja pravila delovanje bančnega sektorja.

vir Foto: Pexels