Zaradi nevarnosti recesije na svetovnih borzah vlada negotovost

Minuli teden se je na svetovnih borzah trgovalo z veliko negotovostjo, in sicer zaradi nevarnosti recesije. Trge je medtem podpiralo upanje vlagateljev, da bo ameriška centralna banka kmalu prekinila cikel dvigovanja obrestnih mer.

Dow Jones je na Wall Streetu prejšnji teden pridobil 0,6 odstotka, na 33.485 točk.

S&P 500 je zdrsnil za 0,1 odstotka, na 4105 točk.

Indeks Nasdaq je nižje za 1,1 odstotka, na 12.087 točk.

Na največji borzi na svetu vlada negotovost, saj vsi zadnji podatki kažejo, da se rast ameriškega gospodarstva upočasnjuje, zato obstaja nevarnost recesije. 

Negotovi vlagatelji

V zadnjih dneh so najbolj spremljane novice s trga dela, saj se postopno “ohlaja”. Slednje pomeni, da je mogoče pričakovati umirjanje rasti potrošnje in inflacije. In medtem ko “ohlajanje” trga dela negativno vpliva na rast gospodarstva, pozitivno vpliva na vprašanje zatiranja inflacije. 

To pa podpira upanje vlagateljev, da bo Ameriška centralna banka zaradi slabljenja inflacijskih pritiskov in upočasnitve gospodarske rasti kmalu ustavila cikel dvigovanja obrestnih mer. 

“Vlagatelji so negotovi. Skušajo namreč ugotoviti, ali je oslabitev trga dela dobra novica, ker bo FED zaradi tega maja ustavila zvišanje obrestnih mer. Ali je to slaba novica, ker kaže na recesijo,” je pojasnil Ross Mayfield, strateg pri Bairdu. 

Včeraj je bilo objavljeno poročilo o zaposlovanju v ZDA, po katerem se je število delovno aktivnih povečalo za 236.000. To je bistveno manj kot mesec prej in v skladu s pričakovanji analitikov. 

Stopnja brezposelnosti se je znižala s 3,6 na 3,5 odstotka, medtem ko se je rast plač že drugi mesec zapored upočasnila. Wall Street je bil v petek zaprt zaradi praznika, tako da vlagatelji niso reagirali na poročilo. 

vir Foto: Pexels