Vrednost dolarja padla že četrti teden zapored

Vrednost dolarja se je na svetovnih trgih minuli teden glede na košarico valut znova znižala, že četrtič zapored. Vlagatelji namreč verjamejo, da bo ameriška centralna banka kmalu prekinila cikel dvigovanja obrestnih mer. Indeks dolarja, ki kaže gibanje ameriške vrednosti glede na ostalih šest najpomembnejših svetovnih valut, je prejšnji teden zdrsnil za 0,5 odstotka, na 102,09 točke.

Dolar je ob tem glede na evropsko valuto oslabel za 0,6 odstotka, tako da je tečaj evra dosegel 1,0905 dolarja. Tečaj dolarja glede na japonsko valuto pa je zdrsnil za 0,5 odstotka, na 132,15 jena. Indeks dolarja je oslabel tudi prejšnji teden. Vlagatelji namreč menijo, da se cikel zviševanja obrestnih mer ameriške centralne banke bliža koncu. 

Vlagatelji se bojijo recesije 

Najnovejši makroekonomski podatki namreč kažejo, da se rast ameriškega gospodarstva postopoma umirja, da inflacijski pritiski popuščajo, da potrošnja počasi slabi in da se trg dela postopoma “ohlaja”. In to pomeni, da bi FED lahko kmalu končal cikel zaostrovanja denarne politike. 

Vlagatelji se bojijo recesije v ameriškem gospodarstvu, glede na agresivno zvišanje obrestnih mer Feda v zadnjem letu. Dolarski indeks je zato sredi tedna padel na najnižje ravni v dveh mesecih, precej pod 102 točkama. Ob koncu tedna si je nekoliko opomogel. 

V petek je bilo objavljeno poročilo o zaposlovanju v ZDA, po katerem se je število delovno aktivnih povečalo za 236.000, kar je bistveno manj kot mesec prej in v skladu s pričakovanji analitikov. Stopnja brezposelnosti se je znižala s 3,6 na 3,5 odstotka. Rast plač pa se je že drugi mesec zapored upočasnila. 

Evro se je v primerjavi z dolarjem okrepil že šesti teden zapored 

Denarni trg zdaj ocenjuje, da obstaja 67 odstotkov možnosti, da bo Fed na majskem zasedanju zvišal ključne obrestne mere še za 0,25 odstotne točke, medtem ko so bili pred objavo poročila o zaposlovanju ti obeti okoli 49 odstotkov. 

Evro se je prejšnji teden v primerjavi z dolarjem okrepil že šesti teden zapored. Razlika med obrestnimi merami v ZDA in evroobmočju naj bi se letos zmanjšala. Tako dolgega obdobja rasti evra ni bilo zabeleženo od leta 2020. 

vir Foto: Pexels