Veliko Natovo vojaško vajo bo vodila letalonosilka Prince of Wales

Največjo Natovo vojaško vajo po koncu hladne vojne bo vodila britanska letalonosilka Prince of Wales. Ladja, vredna 3,5 milijarde evrov, je bila hitro dodeljena v floto, potem ko je morala njena sestrska ladja, Queen Elizabeth, odstopiti zaradi tehničnih težav z propelerjem. Ta nepredvideni dogodek je potekal v okviru operacije Steadfast Defender na norveški Arktiki.

Zamuda pri izplutju Valižanskega princa je bila nepričakovana, saj razlogi za to niso bili razkriti. Kljub temu je ladja zdaj na poti proti Severnemu morju, kjer bo en teden sodelovala v vojaških vajah. Na krovu se nahajajo bojna letala F-35B, helikopterji Merlin Mk2 in helikopterji Wildcat, ki bodo skupaj z Valižanskim princem in dodatnimi sedmimi ladjami, med katerimi so štiri britanske, ameriške, španske in danske ladje, sodelovali v vajah.

Britanski obrambni minister, Grant Shapps, je poudaril, da je ta dogodek pokazatelj spretnosti in pripravljenosti kraljeve mornarice. “V času naraščajočih globalnih nevarnosti je ključnega pomena, da stojimo ob boku našim zaveznikom. Valižanski princ bo služil kot močno sporočilo kolektivne varnosti in odvračanja nevarnosti,” je izjavil Shapps.