Trumpovi odvetniki za predsedniško imuniteto pred vrhovno sodišče

Bivši predsednik ZDA, Donald Trump, se je obrnil na ameriško vrhovno sodišče z zahtevo, da začasno prekine odločitev nižjega sodišča, ki mu odvzema predsedniško imuniteto pred pregonom. Trump, ki se sooča s pravnimi težavami zaradi domnevnega vmešavanja v volitve, trdi, da očitanih mu dejanj ni mogoče obravnavati v sodnem postopku, saj so bila del njegovih predsedniških dolžnosti.

Trije sodniki nižjega sodišča so prejšnji teden sklenili, da lahko Trumpa preganjajo enako kot katero koli drugo osebo. Sodniki so z odločitvijo zavrnili njegovo trditev o imuniteti. Trumpu so dali rok do ponedeljka, da se pritoži na vrhovno sodišče. Slednje je Trump tudi storil. V svoji prošnji vrhovnemu sodišču je izrazil željo, da se odločitev nižjega sodišča začasno zadrži, dokler ne vloži uradne pritožbe. Dodal je tudi, da razmišlja o možnosti zahtevati ponovno obravnavo svojega primera pred vsemi sodniki okrožnega sodišča.

Odločitev vrhovnega sodišča o Trumpovi prošnji za odlog bi lahko bila sprejeta kmalu. Prav tako bo imela imela odločitev pomembne posledice za nadaljevanje kazenskega postopka proti njemu. Če vrhovno sodišče odobri Trumpovo zahtevo, bi to lahko povzročilo znatno zamudo v odmevni kazenski zadevi, ki Trumpa bremeni poskusov nezakonite razveljavitve volilnih rezultatov leta 2020.

Vrhovno sodišče

Odvetniki bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa so se obrnili na ameriško vrhovno sodišče s pozivom, da mu ne odvzamejo predsedniške imunitete. Slednje so argumentirali, s tem, da je to potrebno za zaščito pravic milijonov Američanov, ki bi ga želeli ponovno izvoliti za predsednika. V svoji obravnavi so posebno pozornost namenili vprašanju, ali dogodki 6. januarja 2021, ko so Trumpovi privrženci vdrli v Kapitol, spadajo pod določila 14. amandmaja ameriške ustave.

14. amandma, sprejet leta 1868, prepoveduje zasedanje visokih javnih funkcij osebam, ki so sodelovale v uporu proti ustavi. Sodišče v Koloradu je razsodilo, da Trumpova dejanja na ta dan spadajo pod to kategorijo. Vendar Trumpovi odvetniki vztrajajo, da dogodki tistega dne ne predstavljajo upora, kot ga opredeljuje ustava. Odvetniki tudi trdijo, da Trump ni bil neposredno vpleten v napad na Kapitol.