Varnostni nasveti: Česa ne smete početi doma med nevihto

V poletnih mesecih so nevihte pogost pojav, ki lahko presenetijo kadarkoli. Kljub temu, da se v zavetju doma počutimo varne, je pomembno, da se zavedamo, da tudi v notranjosti obstajajo določene nevarnosti med nevihto. Tukaj je nekaj ključnih nasvetov, česa se izogibati, ko grmi in se bliska, da bi zaščitili sebe in svoje najbližje.

1. Izogibajte se uporabi električnih naprav

Električni tok lahko potuje skozi napeljavo in naprave, kar lahko povzroči električne udare. Zato je priporočljivo, da izključite in se izogibate uporabi električnih naprav, kot so televizorji, računalniki, pralni stroji in podobno. Če je mogoče, izključite naprave iz vtičnic in se izogibajte dotikanju vseh električnih vtičnic in stikal.

2. Ne uporabljajte vodovodnih napeljav

Med nevihto se izogibajte uporabi vodovodnih napeljav, kot so tuši, pipe in umivalniki. Strele lahko udarijo v vodovodne cevi in preko njih povzročijo električni udar. Prav tako se izogibajte pranju rok ali posode, dokler nevihta ne mine.

3. Ne stojte blizu oken in vrat

Strele lahko udarijo v stavbo in povzročijo razbitje stekel ter druge poškodbe. Zato je pomembno, da se med nevihto umaknete stran od oken in vrat. Če je mogoče, se zadržujte v notranjih prostorih, kjer ste bolj zaščiteni pred morebitnimi letečimi delci ali razbitinami.

4. Ne uporabljajte telefona s kablom

Uporaba žičnih telefonov med nevihto ni priporočljiva, saj lahko strela potuje skozi telefonsko linijo in povzroči električni udar. Namesto tega uporabite mobilni telefon ali brezžični telefon, če ga morate nujno uporabljati.

5. Izogibajte se dotikanju kovinskih predmetov

Kovinski predmeti lahko prevajajo električni tok, zato se izogibajte dotikanju kovinskih površin, kot so radiatorji, cevi, kovinske ograje in drugi kovinski predmeti v vašem domu. Tudi kuhinjski pripomočki in drugi kovinski predmeti lahko predstavljajo nevarnost med nevihto.

6. Izklopite klimatske naprave in druge velike naprave

Velike naprave, kot so klimatske naprave, hladilniki in grelniki vode, lahko povzročijo električne motnje in poškodbe med nevihto. Izklopite te naprave, da preprečite morebitno škodo in zagotovite varnost vašega doma.

7. Bodite pozorni na varnostne ukrepe

Vedno bodite pozorni na vremenske napovedi in opozorila. Če se nevihta bliža, pripravite svoj dom tako, da izklopite nepotrebne naprave in se umaknete na varno mesto. Prav tako je dobro imeti pri roki komplet prve pomoči in baterijsko svetilko v primeru izpada elektrike.

Nevihte so naravni pojav, ki jih ne moremo nadzorovati, vendar lahko z upoštevanjem teh nasvetov zmanjšamo tveganje za nesreče in poškodbe v našem domu. Pomembno je, da ostanemo mirni, previdni in se zaščitimo, dokler nevihta ne mine.

Čeprav se nevihte zdijo strašljive, lahko z ustreznimi ukrepi zagotovimo, da bomo varni tudi v zaprtih prostorih. Izogibanje določenim aktivnostim in upoštevanje osnovnih varnostnih smernic nam lahko pomaga preživeti nevihto brez večjih težav. Ko se nevihta poleže, se lahko vrnemo k svojim običajnim dejavnostim, ne da bi tvegali svojo varnost.

Portal24; Foto: Freepik

Objava Varnostni nasveti: Česa ne smete početi doma med nevihto je bila najprej objavljena na Portal24.