Padci delniških tečajev na azijskih borzah, dolar stagnira

Na azijskih borzah so danes tečaji delnic padli z najvišjih ravni v zadnjih 27 mesecih, saj ni novic, ki bi podpirale nadaljnjo rast trga. Vrednost dolarja glede na košarico valut stagnira.

Indeks azijsko-pacifiških delnic MSCI brez Japonske je ob 6.30 po srednjeevropskem času upadel za 0,2 odstotka in zdrsnil z najvišje ravni po aprilu 2022. Japonski indeks Nikkei je oslabel za 0,3 odstotka. Tečaji delnic v Avstraliji, Šanghaju in Hongkongu pa so padli med 0,2 in 1,1 odstotka. Izjema je Južna Koreja, kjer so se tečaji delnic povečali za več kot odstotek, predvsem zaradi rasti vrednosti Samsungovih delnic. Slednje so namreč poskočile po objavi ocen močne rasti dobička v drugem četrtletju.

Na drugih delniških trgih vlada previdnost, saj vlagatelji ne želijo tvegati pred objavo poročila o zaposlovanju v ZDA, kar bi lahko vplivalo na smer trga. Wall Street je bil včeraj zaprt zaradi praznika, v sredo pa je indeks S&P 500 dosegel rekordno vrednost, prav tako Nasdaq. To je predvsem posledica rasti tečajev delnic tehnoloških podjetij in špekulacij, da bi ameriška centralna banka lahko že septembra začela zniževati obrestne mere.

Pritisk na delniške trge

Današnje poročilo o delovnih mestih bo imelo pomemben vpliv na te špekulacije. Analitiki, ki jih je anketiral Reuters, ocenjujejo, da se je število delovno aktivnih junija povečalo za 190.000. Mesec prej se je število sicer povečalo za 270.000. Če bodo podatki višji od pričakovanj, bi to lahko povzročilo pritisk na tečaje delnic. Omenjeno bi pomenilo, da je trg dela še vedno močan, kar bi lahko okrepilo potrošnjo in s tem inflacijske pritiske. Če bodo podatki pod pričakovanji, bi to lahko pozitivno vplivalo na usmeritev kapitalskega trga.

Na valutnih trgih vrednost dolarja glede na košarico valut stagnira na najnižjih ravneh v zadnjih treh tednih. Indeks dolarja, ki kaže vrednost ameriškega dolarja v razmerju do ostalih šestih najpomembnejših svetovnih valut, se je zjutraj gibal okoli 105,05 točke. Tečaj dolarja glede na japonski jen je zdrsnil z 161,40 na 161,10 jena. Dolar je v primerjavi z evrom oslabel na 1,0815 dolarja.

Cene nafte so po drugi strani izgubile del včerajšnje rasti. Cena soda na londonski borzi je zjutraj oslabela za 0,35 odstotka, na 87,10 dolarja, na ameriškem trgu pa se je sod pocenil za 0,21 odstotka, na 83,70 dolarja.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels