V zimskih mesecih je pomembno vzdrževati zadosten vnos tekočine

Pitje dovolj vode je samoumevno predvsem v vročih poletnih dneh. Prav tako pa je pomembno ohranjati hidracijo v hladnejših zimskih mesecih. Morda ste presenečeni, da se lahko tudi v zimskem času počutite dehidrirani, še posebej zaradi notranjega ogrevanja, ki postane nepogrešljivo pri nizkih temperaturah. Vendar pa zanemarjanje hidracije pozimi lahko privede do različnih zdravstvenih težav, med njimi oslabljenega imunskega sistema in težav z zdravjem kože.

Pozimi telo izgubi več vode

Eden od razlogov, zakaj je pozimi ključno zaužiti dovolj vode, je povečana izguba tekočine s strani telesa. Suho ozračje, ki ga povzroča ogrevanje in mraz, prispeva k izhlapevanju vlage skozi dihanje in kožo. Zato je nujno, da nadomestimo to izgubo s povečanim vnosom tekočine.

Poleg tega mraz lahko povzroči sušenje kože, kar se še dodatno poslabša zaradi ogrevanja v zaprtih prostorih. Redno pitje vode je ključno za ohranjanje hidrirane kože in preprečevanje izgube vlage.

Aktivnosti na prostem, kot so smučanje, sankanje ali pohodništvo, lahko prav tako povzročijo izgubo tekočine skozi potenje, čeprav morda ni tako opazna kot poleti. Zadosten vnos vode je ključnega pomena za ohranjanje energetskega ravnovesja in preprečevanje dehidracije.

Preprečevanje bolezni

Poleg tega ima hidracija pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema. V zimskih mesecih, ko so virusi in bakterije bolj razširjeni, je pomembno ohranjati dobro hidracijo. Dobra hidracija lahko pomaga preprečevati okužbe dihal in druge bolezni.

Zmanjšan vnos tekočine lahko poveča tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. Redno pitje vode je ključno za ohranjanje ravnovesja in preprečevanje njihovega nastanka.

Bivanje v hladnem okolju lahko spodbudi ledvice k proizvodnji večjih količin urina, zato je pitje vode še posebej pomembno za preprečevanje dehidracije. Poleg tega nizke temperature pogosto povzročajo suho kožo, zato lahko pitje zadostne količine vode pomaga ohraniti hidracijo kože od znotraj, preprečuje suhost kože in z njo povezane neželene učinke, kot so razpoke, nelagodje, srbenje in draženje.

[Vir: Ljepota in zdravlje] ; Foto: Freepik ; Portal24