Odkrili izjemno redka stranska učinka cepiva proti COVID-19

V najobsežnejši študiji varnosti cepiv do danes so raziskovalci odkrili dva nova, izjemno redka stranska učinka cepiva proti COVID-19: nevrološko motnjo in vnetje hrbtenjače. Analiza, ki je obsegala podatke več kot 99 milijonov ljudi iz držav kot so Avstralija, Argentina, Kanada, Danska, Finska, Francija, Nova Zelandija in Škotska, je potrdila redkost znanih zapletov cepiva in poudarila, da koristi cepljenja proti COVID-19 močno presegajo tveganja. Raziskava je bila izvedena pod okriljem Global Vaccine Data Network z uporabo anonimiziranih zdravstvenih podatkov za primerjavo stopnje 13 bolezni pred in po cepljenju s cepivi Pfizer, Moderna in AstraZeneca.

Raziskovalci so že znane redke stranske učinke cepiv mRNA, kot sta miokarditis in perikarditis, in redke stranske učinke, kot sta Guillain-Barréjev sindrom in tromboza cerebralnih venskih sinusov, povezane s cepivom AstraZeneca sicer že odkrili, zdaj pa so odkrili tudi nov redki neželeni učinek. Gre za akutni diseminirani encefalomielitis, vnetje možganov in hrbtenjače, povezano s cepivom AstraZeneca. To odkritje je bilo objavljeno v mednarodni reviji Vaccine.

Avstralska študija

Nadaljnja študija v Avstraliji, ki je analizirala podatke 6,8 milijona ljudi, ki so prejeli cepivo AstraZeneca, je potrdila akutni diseminirani encefalomielitis kot redek stranski učinek in omogočila odkritje še enega redkega stranskega učinka – transverzalnega mielitisa, vnetja hrbtenjače.

Avstralska študija, ki je objavljena v reviji Vaccine, je razkrila izjemno majhno tveganje za nastanek akutnega diseminiranega encefalomielitisa in transverzalnega mielitisa po cepljenju proti COVID-19 z AstraZeneco. Tveganje je ocenjeno na 0,78 primera na milijon odmerkov za akutni diseminirani encefalomielitis in 1,82 primera na milijon odmerkov za transverzalni mielitis.

Jim Buttery, višji raziskovalni analitik na Murdoch Children’s Research Institute v Avstraliji, je poudaril, da se redki stranski učinki običajno ne razkrijejo, dokler cepivo ne prejmejo milijoni ljudi, saj klinična preskušanja ne morejo zaznati tako redkih dogodkov. Prav tako je izpostavil, da je tveganje za razvoj miokarditisa veliko večje pri naravni okužbi s COVID-19 kot po cepljenju, čeprav so oba stanja običajno ozdravljiva.

Profesorica Julie Leask z Univerze v Sydneyju je poudarila pomen realističnega pogleda na te rezultate. Opozoril je, da naravna okužba s COVID-19 povečuje tveganje za redka stanja veliko bolj kot cepivo. Dodala je, da potrditev redkih stranskih učinkov cepiva kaže na budnost strokovnjakov za cepiva in učinkovitost sistema za odkrivanje in odzivanje na resne stranske učinke, kar je ključno za ohranjanje zaupanja v programe cepljenja.

[Vir: Hina]; Portal24