ADHD pri starejših: Simptomi in zdravljenje

Motnja pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD) je pogosto razumljena kot stanje, ki prizadene otroke in mladostnike. Vendar raziskave kažejo, da ADHD ne izgine vedno s starostjo in lahko ostane prisoten ali postane celo bolj izrazit tudi pri starejših odraslih. Kljub temu je ADHD pri tej skupini pogosto napačno diagnosticiran ali celo spregledan. Razumevanje simptomov, diagnostičnih izzivov in možnosti zdravljenja je ključno za izboljšanje kakovosti življenja starejših odraslih z ADHD.

Simptomi ADHD pri starejših

ADHD pri starejših se lahko kaže skozi različne simptome, ki vključujejo slabo upravljanje časa, težave pri načrtovanju in dokončanju nalog, neorganiziranost, prekomerno vrtoglavost, pozabljivost, nestrpnost, impulzivnost, nemirnost in težave pri sprostitvi. Posebno pri starejših ženskah lahko prehod v menopavzo poslabša simptome ADHD zaradi upada ravni estrogena, ki vpliva na dopamin.

Diagnosticiranje ADHD pri starejših

Diagnoza ADHD pri starejših predstavlja poseben izziv zaradi pomanjkanja raziskav in standardiziranih diagnostičnih testov za to populacijo. Mogoče je, da osebe, katerim ADHD ni bil diagnosticiran v otroštvu, ne bodo prepoznane kot trpeče za ADHD v starejši dobi. Kliniki lahko ADHD napačno diagnosticirajo kot blago kognitivno okvaro ali demenco, kar poudarja pomen specializirane diagnostične ocene.

Zdravljenje ADHD pri starejših… več na Senior24

7 dnevnih navad, ki dokazano zmanjšujejo tveganje za demenco

Nova študija kaže, da sprejemanje sedmih zdravih navad, v srednjih letih, znatno zmanjša tveganje za demenco. Raziskovalci iz Brigham and Women’s Hospital v Bostonu v Massachusettsu so dve desetletji spremljali skoraj 14.000 žensk v 50-ih.

Udeleženke so bile anketirane o sedmih dejavnikih življenjskega sloga, povezanih z demenco. Zdravniki so spremljali njihovo diagnozo. Posamezno je sedem dejavnikov zmanjšalo tveganje za to nevarno stanje za približno 6 odstotkov.

Kot poroča Daily Mail, se demenca začne v možganih leta pred diagnozo. Znanstveniki pojasnjujejo, da je zelo verjetno, da nekatere navade v srednjih letih, vplivajo na tveganje bolnikov… več tukaj.

Foto: Freepik; Portal24