V središče Madrida se je danes zapeljalo 500 traktorjev

Danes je v središče Madrida zapeljal konvoj približno 500 traktorjev, s katerim španski kmetje izražajo svoje nezadovoljstvo z birokracijo Evropske unije in trenutnim obsegom državne pomoči. Akcija, ki so jo kmetje poimenovali “La traktorado”, je bila napovedana že pred časom, a so se traktorji proti prestolnici podali šele v sredo, ko so oblasti odobrile njihov vstop. Protesti so zmotili javni promet v centru mesta, še posebej na trgu Plaza de la Independencia, kjer je na desetine traktorjev trobilo v znak protesta.

Protestniki, oblečeni v rumene fluorescenčne jopiče in mahajoči s španskimi ter regionalnimi zastavami, so se zbrali pred policijskim kordonom, ki jim preprečuje dostop do stavbe ministrstva za kmetijstvo, blizu železniške postaje Atocha. Njihova jeza je bila usmerjena proti socialističnemu premierju Pedru Sanchezu, medtem ko so poskušali prebiti policijske barikade z vzkliki “nanje”.

Španski kmetje protestirajo že dva tedna

Španski kmetje že dva tedna protestirajo, zahtevajo višje denarne subvencije, omejitev uvoza hrane iz sosednjega Maroka in spremembo skupne kmetijske politike Evropske unije, ki po njihovem mnenju nalaga preveč stroge okoljske predpise. Prav tako se nasprotujejo prostotrgovinskemu sporazumu EU z južnoameriškim blokom Mercosur, ki bi lahko povečal konkurenco za lokalne proizvajalce. Kmetje se pritožujejo tudi nad povišanjem cen goriva in gnojil, kar pripisujejo posledicam vojne v Ukrajini.

Mariana Fuente Rodero, protestnica in pridelovalka oljk iz province Castilla la Mancha, je izpostavila problematiko uvožene hrane: “Ljudje zdaj raje kupujejo uvoženo hrano, ker je cenejša. Ampak, ko v Španiji ne bomo več sposobni proizvajati kakovostne hrane, se bodo spomnili, zakaj smo tukaj.” Španija, ki je ena največjih proizvajalk oljčnega olja, pomaranč, limon, vina in rib v Evropi, se sooča z dodatnimi težavami, kot je večmesečna suša, ki še dodatno otežuje kmetijsko pridelavo.

Protesti španskih kmetov so del širše evropske slike nezadovoljstva v kmetijskem sektorju, ki se bori proti uvozu cenejše hrane in strožjim okoljskim predpisom Evropske unije. Ti predpisi po mnenju kmetov neupravičeno dražijo pridelavo in ogrožajo njihovo konkurenčnost na trgu. Kako bo španska vlada odgovorila na zahteve protestnikov, ostaja odprto vprašanje, saj se kmetijski sektor sooča z vse večjimi izzivi, ki zahtevajo hitre in učinkovite rešitve.

[Vir: IndexHR]; Foto: Zajem zaslona; Porta24