Lakota v Gazi: Humanitarna kriza se poglablja

V severni Gazi se razmere hitro slabšajo, saj naraščajoči kaos in prekinitev dostave hrane s strani Svetovnega programa za hrano (WFP) povzročata vse večjo zaskrbljenost glede lakote med tamkajšnjim prebivalstvom. Razmere opisuje Soad Abu Hussein, vdova in mati petih otrok, ki je poiskala zatočišče v šoli v begunskem taborišču Jabaliya: “Situacija presega vašo domišljijo.”

Zaradi izraelskega bombardiranja in kopenske ofenzive ter posledičnega zloma varnosti je bila dostava humanitarne pomoči močno ovirana. V zadnjih dveh tednih se je število tovornjakov s pomočjo, ki so vstopili na oblegano ozemlje, več kot prepolovilo. Izrael je severno Gazo, vključno z mestom Gaza, izoliral konec oktobra, pri čemer je velike dele ozemlja spremenil v ruševine, poroča Euronews.

Lokalni prebivalci opisujejo razmere, kjer se družine omejujejo na en obrok na dan, pogosto zatekajoč se k mešanju živalske in ptičje krme z zrnjem za peko kruha. Ayman Abu Awad iz Zaytouna poroča o enem obroku na dan, ki ga varčuje za svoje štiri otroke, medtem ko “ljudje jedo, kar najdejo, vključno s krmo za živali in pokvarjenim kruhom.”

WFP opozarja na “nagli zdrs v lakoto in bolezni”, saj ljudje že umirajo zaradi vzrokov, povezanih z lakoto. Agencija poziva k odprtju mejnih prehodov za pomoč iz Izraela neposredno v severno Gazo in k boljšemu sistemu obveščanja za usklajevanje z izraelsko vojsko, da bi nadaljevali dostavo čim prej.

Madžarska ni podprla skupnega poziva EU za prekinitev ognja v Gazi

26 od 27 držav članic Evropske unije, z izjemo Madžarske, je izdalo skupno izjavo, ki poziva k morebitni prekinitvi ognja v Gazi. Pozivajo tudi Izrael, naj prekliče svoje načrte za napad na Rafo, območje, kjer pred vojno beži več kot milijon Palestincev. Madžarska, ki jo v tem primeru predstavlja zunanji minister Péter Szijjártó, je zavzela stališče proti skupnemu pozivu in blokirala načrte EU za uvedbo sankcij proti nasilnim izraelskim naseljencem. Odločitev je Budimpešta sprejela kljub intenzivnim deseturnim pogovorom med zunanjimi ministri EU in pritiskom iz drugih prestolnic… več tukaj.

[Vir: Euronews]; Foto: Zajem zaslona; Portal24