Ukrajina za povečanje vojaških sil razmišlja o reformi mobilizacije

V Ukrajini, ki se sooča z nadaljevanjem vojne, poslanci razpravljajo o pomembnih reformah zakona o mobilizaciji. Predlog zakona, o katerem bi lahko glasovali že v nekaj tednih, predvideva povečanje števila mobiliziranih državljanov, poroča CNN. V ospredju razprav v parlamentu sta pomanjkanje streliva in vojakov. Omenjeno nakazuje na pomembno spremembo razpoloženja v državi po neuspešni protiofenzivi.

Z napredovanjem ruskih sil v vzhodni Ukrajini, kjer so pred kratkim zavzeli industrijsko mesto Avdijivko, postaja jasno, da je potreba po dodatnih vojakih nujna. Ob začetku invazije, pred dvema letoma, je bilo prostovoljcev v izobilju, situacija pa je zdaj drugačna. Prostovoljcev ni, sistem zaposlovanja pa po mnenju vladnih uradnikov ne deluje učinkovito.

Predlagane spremembe zakona vključujejo znižanje minimalne starosti za mobilizacijo z 26 na 25 let ter uvedbo obveznosti za vse moške med 18. in 60. letom, da prijavijo svoje prebivališče in zaposlitveni status. To bo omogočilo vzpostavitev centralne zbirke podatkov potencialnih kandidatov za mobilizacijo, kar bo prispevalo k večji preglednosti in učinkovitosti postopka.

Poleg tega parlament razmišlja o uvedbi strožjih kazni za tiste, ki se mobilizaciji izognejo, vključno z začasnim odvzemom vozniškega dovoljenja ali bančnega računa. Policija ugotavlja, da je reševanje tožb zaradi izogibanja mobilizaciji počasno, saj je od 2600 primerov le 550 dobilo sodbo.

Vojno stanje v Ukrajini moške v naborniški dobi še vedno omejuje, da zapustijo državo, razen v izjemnih primerih, kot so starši samohranilci in profesionalni športniki. Kljub temu nekateri poskušajo državo zapustiti nezakonito, kar se kaznuje z globo 204 evre.

Zelenski išče pol milijona novih kadrov

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izjavil, da Ukrajina za učinkovitejšo obrambo pred invazijo potrebuje dodatnih 500.000 nabornikov. Ta številka je postala osrednja točka javne razprave v državi. Nedavno razrešeni poveljnik generalštaba, general Valerij Zalužni, je poudaril, da brez uvedbe nepriljubljenih ukrepov zbiranje tako velikega števila novih vojakov ne bo mogoče.

Andrij Zagorodnjuk, nekdanji obrambni minister, priznava nujnost novačenja dodatnih sil, čeprav morda ne v številu pol milijona. “Morda ne pol milijona, a vseeno sto tisoč,” je poudaril Zagorodnjuk, ki zagovarja potrebo po strateškem pristopu k odločanju.

Predsednik Zelenski je mobilizacijo postavil v kontekst pravičnosti, poudarjajoč pomen rotacije izčrpanih vojakov na fronti. “Vprašanje je, kako je videti pošteno zaposlovanje. Najpomembnejša je rotacija ljudi, ki so izčrpani na fronti,” je dejal Zelenski, ki opaža, da od milijona mobiliziranih Ukrajincev dejansko na fronti služi le med 200 in 300 tisoč, ostali so “daleč od vojne”.

Obremenitev, ki jo veliko število vojakov predstavlja za gospodarstvo, je prav tako pomembna tema. Po besedah Zelenskega je vzdrževanje enega vojaka odvisno od šestih davkoplačevalcev. Slednje nakazuje na gospodarske izzive, povezane z obsežno mobilizacijo. Na ulicah pred ukrajinskim parlamentom so potekali protesti, na katerih so ženske izrazile prepričanje, da mobilizacija ne more biti poštena brez vključitve družin v odločitveni proces. Protestnice si želijo, da bi bila mobilizacija časovno omejena, in ne “do nadaljnjega”, da bi se moški lahko hitro vrnili domov.

[Vir: CNN]; Foto: ZeleskyyUA X; Portal24