Ukrajinske sile prvič zadele rusko lovsko letalo Su-57

V nedeljo je ukrajinska obrambna obveščevalna agencija GUR sporočila, da so ukrajinske sile prvič zadele rusko lovsko letalo Suhoj Su-57 najnovejše generacije. Po navedbah GUR so satelitske slike potrdile napad, ki se je zgodil na zračnem oporišču v Rusiji. GUR v objavi na Telegramu ni razkril podrobnosti o tem, kako je bil Su-57 zadet ali katera enota ukrajinske vojske je izvedla napad. Vendar pa je priljubljeni ruski vojaški bloger Fighterbomber, ki se osredotoča na letalstvo, potrdil, da je Su-57 zadel dron.

Po podatkih GUR je bilo letalo parkirano na letališču Akhtubinsk, ki je približno 589 kilometrov oddaljeno od frontnih linij v Ukrajini. “Slike kažejo, da je 7. junija Su-57 stal nepoškodovan, 8. junija pa so bili v njegovi bližini kraterji od eksplozije in značilni ognjeni madeži,” so sporočili iz GUR.

Ukrajina se že od februarja 2022 bori proti obsežni ruski invaziji. Obe strani redno izvajata napade na sovražnikovo ozemlje z raketami in brezpilotnimi letali. Ukrajina, ki nima obsežnega arzenala raket kot Moskva, se je osredotočila na izdelavo brezpilotnih letal dolgega dosega za napade globoko v Rusiji.

Ruski bloger Fighterbomber je dodal, da je lovsko letalo zadel šrapnel in da trenutno ocenjujejo škodo, da bi ugotovili, ali je letalo mogoče popraviti. Če bi bilo letalo nepopravljivo, bi to bila prva bojna izguba Su-57. Vojaški dopisnik ruske državne tiskovne agencije RIA Novosti Aleksander Harčenko je objavil skrivnostno sporočilo, v katerem ni neposredno potrdil napada, vendar je obsodil pomanjkanje hangarjev za zaščito vojaških letal.

Lovsko letalo Su-57, oglaševano kot rusko lovsko letalo pete generacije, naj bi se kosalo z ameriškimi ekvivalenti. Kljub temu so leta 2019 razvoj spremljale zamude in strmoglavljenja. Serijska proizvodnja letala se je po navedbah proizvajalca začela leta 2022. Su-57 je težko lovsko letalo, sposobno opravljati različne vloge na bojišču.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Pexels