Narendra Modi prisegel za zgodovinski tretji mandat premierja

Narendra Modi je danes prisegel za svoj zgodovinski tretji mandat premierja, vendar vodi majavo koalicijo po nepričakovanem volilnem udarcu, ki bo preizkusil njegovo sposobnost zagotavljanja politične stabilnosti v najbolj naseljeni državi na svetu.

Modi je prisegel v predsedniški palači v New Delhiju v navzočnosti več tisoč visokih gostov, vključno z voditelji sedmih regionalnih držav, bollywoodskimi zvezdniki in industrialci. Pri 73 letih je Modi šele tretji politik po Džavaharlalu Nehruju, ki je tretji zaporedni mandat prisegel na čelu indijske vlade.

Rezultat volitev si razlagajo kot velik udarec za Modija. Tretji mandat si je zagotovil s podporo 14 regionalnih strank v koaliciji Nacionalnega demokratskega zavezništva (NDA), ki jo vodi BJP, medtem ko je imela njegova stranka v prejšnjih dveh mandatih absolutno večino. Javnomnenjske in izstopne ankete so BJP napovedovale več sedežev kot leta 2019, zato se volilni rezultat razlaga kot velik udarec za priljubljenega voditelja.

Nezadovoljstvo volivcev

Volivci so nezadovoljni zaradi pomanjkanja delovnih mest, visokih cen, nizkih dohodkov in verskih delitev, čeprav je Modi dosegel veliko gospodarsko rast in izboljšal svetovni položaj Indije. “Dobili smo večino, a za vodenje države je ključna enotnost … prizadevali si bomo za enotnost,” je dejal v petek, potem ko ga je NDA uradno imenovala za vodjo koalicije.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Wikimedia/Tiskovna služba predsednika Ruske federacije