Francoski predsednik Macron po porazu na evropskih volitvah razpustil parlament

Francoski predsednik Emmanuel Macron je po hudem porazu njegove stranke na evropskih volitvah nenadoma razpustil francoski parlament in razpisal predčasne volitve, ki bodo potekale 30. junija in 7. julija. V nagovoru francoski javnosti prek videosporočila, objavljenega na družbenih omrežjih, je Macron priznal, da se je nemogoče pretvarjati, da se ni nič zgodilo. Dejal je, da rezultat evropskih volitev ni dober za njegovo vlado, in opozoril, da je vzpon nacionalistov nevaren za Francijo in Evropo.

Vodja francoske desnice Marine Le Pen je pozdravila odločitev o razpisu predčasnih volitev.

Macron je danes na evropskih volitvah doživel hud poraz proti voditeljici desnice Marine Le Pen, ki ji zmaga povečuje možnosti na predsedniških volitvah leta 2027. Stranka Le Penove po izhodnih anketah dobiva okoli 32 odstotkov glasov, kar je deset odstotkov več kot na prejšnjih evropskih volitvah leta 2019 in 17 odstotkov več od Macronove stranke. Socialisti dobijo 14 odstotkov.

Le Penova in njen vodilni kandidat, vse bolj priljubljen 28-letni Jordan Bardella, vidita evropske volitve kot referendum o Macronovi vladavini, ki so jo zaznamovale težave s priseljevanjem in kriminalom ter dveletna inflacijska kriza.

Zmaga Le Penove bo oslabila Macronovo vladavino tri leta pred koncem njegovega drugega in zadnjega mandata in bi lahko sprožila predčasne državne volitve. Preračunano v mandate, National Rally Marine Le Pen dobi 31, Macronova Renesansa 14, socialisti pa 13.

[Vir: IndexHR]; Portal24; Foto: Wikimedia Tiskovna služba predsednika Ruske federacije