UBS za Credit Suisse ponuja do milijardo dolarjev

UBS je za nakup Credit Suisse ponudil do milijardo dolarjev. Švicarska vlada pa namerava spremeniti zakonodajo, da bi se izognila glasovanju delničarjev o poslu, poroča Financial Times.

Predlagani popolni dogovor o prevzemu med dvema največjima švicarskima bankama naj bi bil podpisan v nedeljo zvečer. Cena pa bo le delček vrednosti Credit Suisse, ocenjene v petek.

Za delnico želijo plačati 0,25 franka

UBS je nakup predlagala v nedeljo zjutraj, pri čemer bi bila cena 0,25 švicarskega franka za delnico plačana v delnicah UBS, sklicujoč se na svoje vire navaja Financial Times. Delnica Credit Suisse je v petek znašala 1,86 švicarskega franka.

UBS vztraja tudi pri “pomembni neugodni spremembi”, ki lahko razveljavi pogodbo, če vrednost pade za 100 bazičnih točk ali več.

UBS preučuje možnost prevzema Credit Suisse. Švicarska vlada bi pri prevzemu lahko ponudila jamstvo za morebitna tveganja, sta za Reuters v soboto povedala dva poznavalca zadeve.

Delnice Credit Suisse so se močno pocenile

Delnice Credit Suisse so se v sredo, potem ko je največji delničar Ammar al-Khudairy, predsednik Savdske nacionalne banke, zavrnil kapitalsko injekcijo, če bi banka zahtevala dodatno likvidnost, močno znižale.   

Da bi umirili pretrese na trgu, sta švicarska centralna banka in regulator finančnih trgov v sredo zvečer napovedala, da bosta posredovala in po potrebi zagotovila likvidnost Credit Suisse.

Credit Suisse si je leta 2022 nabrala več milijard frankov izgube, večinoma, kot pravijo, zaradi stroškov prestrukturiranja.

Lani so komitenti iz Credit Suisse dvignili kar 123 milijard frankov, največ v četrtem četrtletju.

Lansko leto je banka končala s 7,3 milijarde frankov izgube.

Foto: Pexels