Delniške terminske pogodbe so se po dogovoru o reševanju Credit Suisse dvignile

Delniške terminske pogodbe in azijske borze so se le s težavo stabilizirale. Dogovor ob koncu tedna za reševanje banke Credit Suisse in obljube o likvidnosti s strani centralnih bank so namreč ponudile le malo trajnega odloga od strahov, da se pripravlja večja bančna kriza.

Zgodnji dobički terminskih pogodb S&P 500 in evropskih terminskih pogodb izginili in trgovali nespremenjeno. Indeks japonskih bank je padel za 1,8 odstotka.

Nikkei je izgubil 1 odstotek.

MSCI indeks je padel za 1,2 odstotka.

UBS je sporočila, da bo kupila Credit Suisse za 3 milijarde frankov (3,2 milijarde dolarjev). Federal Reserve, Evropska centralna banka in Banka Japonske pa so se zavezale, da bodo olajšale nakup dolarjev in povečale pogostost dobavnih operacij.

Ponedeljkova pozitivna točka je bila, da nihče ni črpal iz ponudbe dolarja Banke Japonske. Medvalutne zamenjave jenov, drugo merilo povpraševanja po dolarjih, so se prav tako skrčile na polovico ravni prejšnjega tedna v novem namigu predaha.

Širši devizni trgi so se zasukali, potem ko se je zgodnji nemoten umik iz valut varnega zavetja spodletel.

Ameriške zakladnice so prav tako zmanjšale majhno razprodajo. FED se sestane v sredo, vendar so vlagatelji najprej osredotočeni na ure, ki so pred nami.

Tveganje stabilnosti

Ob začetku dneva Evrope je v središču pozornosti več težjih vprašanj.

Eno je, da kljub likvidnostni podpori jamstva za vloge in v primeru Credit Suisse neposredno izposojanje pri centralni banki, niso zadostovali za omilitev razmer.

Drugi razlog je, da se zdi, da bodo nekateri nižji imetniki obveznic ostali brez vsega. Credit Suisse je namreč rekla, da bodo takšni dolgovi odpisani na nič, kar je prestrašilo imetnike podobnih papirjev v drugih bankah in povečalo spekter stresa zaradi bančnega financiranja.

Tudi oblikovanje cen bo verjetno ostalo nestanovitno, medtem ko obstaja zaskrbljenost glede regionalnih bank v Združenih državah.

Ameriški uradnik je v nedeljo dejal, da se je odliv depozitov upočasnil in v nekaterih primerih obrnil. Toda Prva republika (FRC.N) je svojo bonitetno oceno S&P Global potisnila globlje v status junk/smeti. Prizadevanja za zbiranje kapitala so tudi drugod naletela na težave.

Referenčni donosi 10-letnih državnih obveznic so na 3,43 odstotka. Dvoletni donosi, ki so padli nazaj na 3,87 odstotka, so daleč pod trenutno obrestno mero sredstev FED, ki znaša 4,6 odstotka, kar nakazuje, da vlagatelji pričakujejo, da bodo obrestne mere kmalu padle.

Vir Foto: Pexels