Talum zaradi ustavitve proizvodnje aluminija odpušča 120 delavcev

Zaradi napovedane ustavitve proizvodnje aluminija na začetku aprila so v Talumu pripravili program presežnih delavcev. 69 delavcem bodo ponudili novo pogodbo o zaposlitvi znotraj skupine, 120 jih bo prejelo odpoved iz poslovnih razlogov.

Talum je s programom presežnih delavcev seznanili tako sindikat kot druge organe zaposlenih, ki so ga tudi potrdili. V njem so v skladu z dogovorom z delavskimi predstavniki kot temeljno merilo upoštevali skupno delovno dobo delavcev, ki jim bodo zagotovili pravice in finančno varnost v skladu z zakonom o delovnih razmerjih in zakonom, ki ureja pravice brezposelnih.

Z delavci, ki so uvrščeni v program presežnih delavcev, že potekajo skupinski sestanki. V ta program je vključenih tudi 189 zaposlenih v Talumu. Z vsakim posebej bodo opravili pogovor s predstavitvijo datumov vročitve odpovedi, odpovednega roka in drugih pomembnih informacij.

Zaradi zaustavitve proizvodnje elektroliznega aluminija bodo posledično zmanjšali tudi obseg del in prilagodili organizacijo dela v družbah Ekotal in Talum Inštitut, kjer bodo odpoved pogodbe vročili osmim sodelavcem pod enakimi merili, kot veljajo za Talum. V celotni skupini je trenutno 1453 zaposlenih.

Neprimerni ekonomski pogoji za proizvodnjo aluminija

V Talumu se bodo zaustavitvijo elektroliznih celic na začetku aprila približali četrtemu milijonu ton aluminija v 68-letni zgodovini. To bodo storili nadzorovano. Pri tem bodo vse naprave ustrezno konzervirali tako, da jih bo v prihodnje vsaj še polovico mogoče znova zagnati.

V Talumu poudarjajo, da za proizvodnjo primarnega aluminija niti v Sloveniji niti v Evropi ta trenutek ni primernih ekonomskih pogojev. Zmanjševanje števila delujočih elektroliznih celic jim je učinkovitost procesa proizvodnje primarnega aluminija, poslabšalo.

V sklopu projekta zelene in pametne transformacije razvijajo napreden način recikliranja odpadnega aluminija ter nadgradnjo proizvodnih linij, ki bodo iz tega omogočale izdelavo novih izdelkov. S projektom načrtujejo povečanje deleža odpadnega aluminija v svojih izdelkih z današnjih 39 na 55 odstotkov do leta 2030, so še sporočili iz kidričevskega Taluma.

Foto: Talum Vir