Ivan Cajzek, dobitnik nagrade za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke

Najvišje priznanje za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke leta 2022 je iz rok Gospodarske zbornice Slovenije prejel podjetnik in direktor družbe GIC GRADNJE Ivan Cajzek. (Več tudi tukaj).

Svojo poslovno pot je začel pred 33 leti, ko je ustanovil lastno podjetje, ki je danes eno vodilnih gradbenih podjetij v Sloveniji. V pogovoru nam je zaupal, kako je uresničil svojo vizijo, na katere projekte je najbolj ponosen in kako usklajuje družinsko in poslovno življenje. 

Začeli ste v lokalnem gradbenem podjetju, vendar ste želeli ustvariti nekaj več. Kaj vas je gnalo v to, da ste ustanovili lastno podjetje? 

Začel sem kot vodja projektov v lokalnem gradbenem podjetju, vendar sem želel uresničiti svojo vizijo, zato sem pred 33 leti ustanovil lastno podjetje. Zaradi razpada Jugoslavije smo slovenski gradbeniki izgubili ogromno tržišče, zato so bili začetki skromni, tako po številu sodelavcev kot tudi po prometu. Kljub temu pa se je podjetje iz leta v leto razvijalo in rastlo. Vesel sem, da smo postali eno bolj prepoznavnih gradbenih podjetij v Sloveniji in širše.  

V vašem podjetju se lahko pohvalite s številnimi uspešno izvedenimi projekti. Na katere ste še posebej ponosni? 

Vedno več naročnikov se odloča za naročanje projektov oz. objektov na t. i. način »design & build« izvedbe, ki jim prihrani veliko časa in denarja, saj dobijo načrtovano investicijo prej, ceneje in enostavneje. V našem podjetju takšne projekte izvajamo s pomočjo lastnega znanja, tako da uspešno izvedemo načrtovanje, umestitev in izvedbo projekta z našimi sodelavci in preverjenimi zunanjimi partnerji. Za nas je vsak projekt izjemno pomemben in se lahko pohvalimo s številnimi uspešno izvedenimi projekti. Med zadnjimi bolj odmevnimi projekti so zagotovo potniški terminal na Brniku, garažna hiša v Luki Koper, logistični center v Hočah, logistični center na Reki, upravna stavba zavarovalnice v Mariboru in mnoge druge. 

Kako se kaže vaš standard delovanja in kakšno vizijo zasledujete v podjetju GIC GRADNJE? 

V našem podjetju stremimo k postavljanju in preseganju idealnih standardov delovanja ter doseganju odličnosti. Naša vizija je ustvarjati trajnostno gradbeno podjetje z največjo dodano vrednostjo za sodelavce in naročnike. Pri svojem delu smo strokovni in kakovostno delujemo, ustvarjamo dodano vrednost za različne deležnike in gradimo dobre medsebojne odnose. Predvsem si prizadevamo, da vedno ravnamo odgovorno do podjetja, okolja in družbe, v kateri delujemo. Zato se usmerjamo na področja trajnostne gradnje, zelene energije in sodobnih materialov.  

V Skupini GIC GRADNJE deluje že 11 podjetij. Kateri so vaši ključni trgi? 

Slovenija je naš ključni trg, dopolnjuje ga Hrvaška s približno desetimi odstotki doseženega prometa. To je srednjeročno tudi naš fokus, ki je skladen s strategijo organiziranosti in razpoložljivostjo virov podjetij v naši skupini. V okviru Skupine GIC deluje 10 podjetij v Sloveniji in eno na Hrvaškem, s skupaj 150 redno zaposlenimi sodelavci in več sto zunanjimi partnerji ter podizvajalci. Vsa podjetja povezujejo dejavnosti, kot so gradnje, betonarne, kamnolomi, trgovina, proizvodnja in nepremičnine. Vodilno podjetje v skupini je podjetje GIC GRADNJE, ki dosega tudi pretežni del prihodkov skupine. 

V vašem podjetju želite ustvarjati novo gradbeno kulturo. Zakaj se vam zdi to pomembno? 

Naše poslanstvo je ustvarjanje nove gradbene kulture, saj želimo z našim delovanjem dejavnosti povrniti zaslužen ugled.  Pri uresničevanju poslanstva si pomagamo z vizijo, s katero stremimo k ustvarjanju trajnostnega gradbenega podjetja z najvišjo dodano vrednostjo za sodelavce in naročnike. GIC GRADNJE je eno redkih podjetij iz panoge, ki ima prijavljeno raziskovalno-razvojno (RR) dejavnost in je izjemno dejavno na tem področju. Pri nas zares delamo spremembe, ki so edina stalnica. Stavimo predvsem na konkurenčno prednost v diverzifikaciji in drugačnosti, posebno pozornost pa namenjamo tudi kakovosti, produktivnosti, odgovornosti in odličnim odnosom. 

Na kakšen način usklajujete zasebno in poslovno življenje?  

Uspešno usklajevanje osebnega in poslovnega življenja se mi zdi zelo pomembno, še posebej pri prenosu podjetja na naslednjo generacijo, s katerim se sedaj ukvarjamo. Podjetništvo te lahko hitro posrka vase, zato se marsikdo posveča le poslu, vendar to ni dobro. Menim, da je veliko bolje, če posel ostane v podjetju, ni ga treba nositi domov. 

Dejali ste tudi, da se vam zdi izjemno pomembno, da se vajeti podjetja čim prej prepusti mlajši generaciji. Kako pri vas poteka ta prenos? 

Pomembno se mi zdi, da se vodenje podjetja prepusti mlajšim takrat, ko so še mladi in da se s prenosom na drugo generacijo ne odlaša nesmiselno dolgo. Letos bom vodenje podjetja predal svojemu sinu, saj sem prepričan, da morajo vajeti prevzeti mladi ljudje, dokler še imajo mladostniško energijo in ambicijo. 

Miha Kovač