Talum presežnim delavcem vroča odpovedi pogodb o zaposlitvi

V Talumu iz Kidričevega so zaradi ustavitve proizvodnje aluminija začeli vročati odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Večji del sodelavcev s seznama presežnih delavcev bo odpoved dobil zdaj, preostali pa do konca leta. V program presežnih delavcev je vključenih 189 zaposlenih. 69 jim bo ponujenih novih pogodb o zaposlitvi znotraj skupine, 120 jih bo odpoved dobilo iz poslovnih razlogov. Poleg tega bo odpovedi prejelo še osem sodelavcev iz odvisne družbe Ekotal in Talum Inštitut.

V podjetju so v stiku s ptujsko območno službo zavoda za zaposlovanje in usklajujejo vse aktivnosti glede odpovedi, ki pa bodo potekale brez prisotnosti predstavnikov zavoda. Program presežnih delavcev je potrjen tudi s strani sindikatov in drugih organov zaposlenih. Pri tem so kot temeljni kriterij upoštevali skupno delovno dobo delavcev, ki jim bodo zagotovljene pravice in finančna varnost v skladu z zakonom. Predsednik uprave Taluma Marko Drobnič je pojasnil, da bodo odpuščeni delavci v času prijave na zavodu za zaposlovanje in nadomestila nadomestila dosegli polne pogoje za upokojitev.

V Talumu bo ostalo zaposlenih okoli 1300 delavcev.

Vir Foto: Talum

Talum ugaša elektrolizne peči za proizvodnjo aluminija

Po 60 letih proizvodnje aluminija bo Talum na začetku aprila dokončno ugasnil vse elektrolizne peči za proizvodnjo te kovine. Tovarna se sicer ne bo ustavila, obsega prodaje ne bodo mogli zadržati. Pripravljajo program presežnih delavcev.

V podjetju pravijo, da aktualna proizvodnja ni zagotavljala vzdržnosti poslovanja. Zaustavitev je zato edina logična poslovna odločitev. “Za proizvodnjo primarnega aluminija žal niti v Sloveniji niti v Evropi ta trenutek ni primernih ekonomskih pogojev,” so jasni.

Proizvodnjo so nižali že od lani. Od skupaj 160 peči jih deluje zgolj enajst.

V zaustavitev bodo šli po njihovih zagotovilih načrtovano in tehnološke naprave ustrezno konzervirali. Slednje bo omogočalo, da bodo peči vsaj do polovice zmogljivosti v primeru boljših časov še lahko kdaj zagnali… več tukaj.