Delavci Cinkarne Celje ob nezadovoljstvu napovedujejo stavko

V primeru, če bodo delavci Cinkarne Celje zadovoljni z odgovori uprave bo sindikat, podpisal sporazum, v nasprotnem bo v četrtek v podjetju potekala celodnevna opozorilna stavka, je povedala sekretarka odbora sindikata Kemijske in živilske industrije za Savinjsko Mojca Stropnik.

Med zahtevami so dvig osnovnih plač, višja nadomestila za prehrano in prevoz na delo, odprava plačnih nesorazmerij, dvig dodatkov za štiriizmensko delo in za praznične dni, sprejem pravilnika o napredovanju in 100-odstotno nadomestilo plače med stavko.

Vodja podjetniškega sindikata Cinkarne Celje Franc Gabler ni želel povedati, kakšen dvig plač zahtevajo. Dejal je, da bi morala biti po njihovi oceni najnižja osnovna plača enaka minimalni ali celo višja.

Cinkarna Celje, je konec leta 2022 zaposlovala 775 delavcev. Lani je ustvarila 227,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 18 odstotkov več kot v 2021. Čisti dobiček družbe se je zvišal za 27 odstotkov na 42,3 milijona evrov. Pretežni del prihodkov je Cinkarna Celje lani ustvarila z izvozom; njegova skupna vrednost je znašala 208,4 milijona evrov, kar je 19 odstotkov več kot v 2021.

Za letos vodstvo družbe pričakuje šest milijonov evrov dobička in 205 milijonov evrov prihodka.

Vir Foto: STA

Ne spreglejte…

Fiskalni svet pozval k brzdanju rasti tekoče porabe

Večina kazalnikov, ki jih pri pripravi ocene uporablja Fiskalni svet, po ugotovitvah sveta kaže na spoštovanje pravil v letih 2025 in 2026. Navajajo, da so odstopanja v letu 2024 zlasti posledica predvidene visoke investicijske aktivnosti in nadaljnjega znižanja deleža prihodkov v bruto domačem proizvodu (BDP). Dodajajo, da so v mejah spremenljivosti ocen cikličnega položaja gospodarstva… več tukaj.