Svetovni trgi: Delnice nihajo, cene nafte so stabilne

Delnice so se močno znižale, oslabel je tudi ameriški dolar. Oboje pa odraža negotovost vlagateljev glede dobičkov podjetij in gospodarskih podatkov.

MSCI indeks je padel za 1,2 odstotka.

Trgi v Avstraliji in Novi Zelandiji so zaradi praznika zaprti.

Ameriške delniške terminske pogodbe, S&P 500 e-mini so izgubile 0,3 odstotke.

Vseregijske terminske pogodbe Euro Stoxx 50 so padle za 0,3 odstotka. Nemške terminske pogodbe za DAX in terminske pogodbe za FTSE so padle za 0,2 odstotka oziroma 0,3 odstotke.

Nikkei je pridobil 0,4 odstotka in se dotaknil 8-mesečnega vrh.

Nasdaq je ponedeljek zaključil s padcem.

Referenčna vrednost Hongkonga je padla za 1,9 odstotka, medtem ko so celinske delnice (.CSI300) izgubile 0,9 odstotka.

Kljub nedavnemu nizu močnih makropodatkov, vključno s 4,5-odstotno rastjo kitajskega BDP v prvem četrtletju in prodajo na drobno, ki je presegla pričakovanja, je kitajsko gospodarsko okrevanje še vedno neenakomerno in se še ni preneslo na dobičke podjetij, je dejal Carlos Casanova, višji ekonomist za Azijo pri UBP.

“Ker so zgodbe o ponovnem odpiranju očitno za nami, še nimamo jasne vidljivosti, kje bomo videli prednostne naloge pri oblikovanju politike,” je dodal.

Cene nafte so bile stabilne. Surova nafta Brent se je podražila za 4 cente in znašala 82,70 dolarja za sod, medtem ko je ameriška nafta West Texas Intermediate dosegla 78,73 dolarja za sod.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Evro v ospredju, jen nazaduje, dolar v težavah

Jen je, ko je novi šef japonske centralne banke nakazal potrpežljivost glede kakršnih koli monetarnih zaostritev, nazadoval. Evro je medtem zaradi obetov dviga obrestne mere za 50 bazičnih točk zrasel.

Tudi dolar imel težave z doseganjem pomembnih dobičkov v Aziji, saj so trgovci zaradi nove bančne nervoze kmalu pričakovali znižanje obrestnih mer v ZDA... več tukaj.