Evro v ospredju, jen nazaduje, dolar v težavah

Jen je, ko je novi šef japonske centralne banke nakazal potrpežljivost glede kakršnih koli monetarnih zaostritev, nazadoval. Evro je medtem zaradi obetov dviga obrestne mere za 50 bazičnih točk zrasel.

Tudi dolar imel težave z doseganjem pomembnih dobičkov v Aziji, saj so trgovci zaradi nove bančne nervoze kmalu pričakovali znižanje obrestnih mer v ZDA.

Evro se je čez noč dvignil nad 1,10 dolarja in se v Aziji še vedno krepil pri 1,1056 dolarja. Trgovina je bila zaradi praznikov v Avstraliji in na Novi Zelandiji ter pred zasedanji centralnih bank na Japonskem v petek ter v ZDA in Evropi naslednji teden, počasnejša.

Članica upravnega odbora Evropske centralne banke (ECB) Isabel Schnabel je za Politico povedala, da zvišanje obrestne mere za 50 baznih točk ni izključeno in bo odvisno od podatkov, zlasti od podatkov o inflaciji, ki naj bi bili dva dni pred majskim srečanjem.

Oblikovalec politike francoske ECB Francois Villeroy de Galhau je imel drugačen pogled. V intervjuju za Le Figaro je pozval k omejitvi števila in velikosti nadaljnjih dvigov. Vendar so se trgi osredotočili na dejstvo, da se pričakujejo še več dvigov.

Določanje terminskih cen pomeni približno 2/3 možnosti dviga ECB za 25 bazičnih točk in 1/3 spremembe večje rasti za 50 bazičnih točk.

Jen

Evro je dosegel osemletno najvišjo vrednost pri 148,47 jena.

Po podatkih Electronic Broking Services, ki segajo v zgodnja 2000-a, je jen tudi najnižji v primerjavi s švicarsko valuto in sicer pri 151,35 za frank.

Jen je bil stabilen glede na dolar in je nazadnje trgoval pri 134,28 za dolar.

Novice o padcu depozitov pri First Republic Bank v ZDA so služile kot opomin, da tveganja stabilnosti še niso povsem zamrla.

Terminske pogodbe za sklade FED pomenijo približno 88-odstotno možnost dviga naslednji teden. Slednjemu do konca leta sledi znižanje za približno 50 bazičnih točk.

Indeks ameriškega dolarja je čez noč padel za 0,4 odstotka in dosegel 10-dnevno najnižjo vrednost 101,19.

Avstralski dolar je bil za odtenek nižji pri 0,6676 dolarja.

Novozelandski dolar, je čez noč nekoliko poskočil in je pri 0,6170 dolarja.

vir Foto: Pexels