pixabay

Svetovni delniški trgi nižje, jen višje

Svetovni delniški trgi so dan končali nižje. Jen je medtem kot odziv na politično izjavo FED-a in znake stresa v drugi regionalni banki v ZDA, zrasel.

O težavah poroča tudi ameriška banka, PacWest Bancorp. S poročanjem je banka vlagatelje opomnila na negotovo stanje nekaterih bank kljub zagotovilom regulatorjev o zajezitvi krize, ki se je začela s propadom bank Silicon Valley Bank in Signature Bank marca.

Zvezne rezerve so zvišale obrestne mere za četrtino odstotne točke. Nakazale so, da lahko ustavijo nadaljnja zviševanja. Slednje daje uradnikom čas, da ocenijo posledice propada bank, počakajo na politično rešitev zgornje meje dolga ZDA in spremljajo inflacijo.

Vlagatelji so se sprva razveselili možnosti premora, je njihovo zaupanje upadlo, ko je predsednik FED-a Jerome Powell, dejal, da glavna skrb ostaja razjasnitev inflacije in da je prezgodaj z gotovostjo trditi, da je cikel dvigovanja obrestnih mer končan.

Ameriška centralna banka (FED) je svojo referenčno obrestno zvišala za četrtino odstotne točke na razpon od 5,00 do 5,25 odstotka.

“Odločitev FED-a je bila na splošno pričakovana, zato ni povzročila velikega šoka za finančne trge,” Tina Teng, tržna analitičarka pri CMC Markets v Aucklandu. “Vendar menim, da celotno gospodarsko dogajanje ni pozitivno. Zlasti nedavni bančni pobeg regionalnih bank in velike banke, ki prevzemajo manjše banke. To ni dober znak in tveganja se širijo v širši bančni sistem, kar skrbi vlagatelje,” je dodala Teng.

Indeksi

MSCI indeks je bil nespremenjen, trgovanje ta teden so zmanjšale japonske počitnice.

E-mini terminske pogodbe za S&P 500 so padle za 0,22 odstotka, kar je odraz dramatičnega zdrsa regionalnih bančnih delnic po zaprtju ameriških trgov. 

Indeks S&P 500 je zaključil 0,70 odstotka nižje.

PacWest je po objavi, da preučuje strateške možnosti, vključno s potencialno prodajo ali povečanjem kapitala, padel za 60 odstotkov. Povečanje likvidnosti, ki ga je napovedal marca, ni vzbudilo zaupanja v njegovo šibko ceno delnice.

Terminske pogodbe na državne obveznice so se povečale. Povečale so se tudi terminske pogodbe Fed Funds, pri čemer slednje pomeni 52-odstotno možnost znižanja obrestne mere v juliju. Dvoletni zapis se je dvignil na 3,8-odstotni donos.

Japonski jen se je v primerjavi z ameriškim dolarjem okrepil za 0,1 odstotka na 134,51 za dolar, kar je prispevalo k njegovi več kot 1-odstotni rasti v sredo.

Analitiki Mizuha pravijo da je navdušenje zaradi implicitnega premora pri zaostrovanju Feda morda pretirano. Smernice FED-a, da so “samo bolj kontemplativne” in da je “previden glede nadaljnjih dvigov, ne pa neupravičeno paničen zaradi pretiranega zaostrovanja”.

Evropska centralna banka se sestane danes pričakuje se, da bo zvišala obrestne mere.

vir Foto: Pixabay