Strokovnjaki menijo, da so to najbolj zdrave vrste zelenjave

V poplavi raznolike zelenjave, ki krasijo police trgovin, se pogosto znajdemo v dilemi, katero izbrati za največje zdravstvene koristi. Na podlagi mnenj prehranskih strokovnjakov, ki so za revijo Parade sestavili seznam najbolj hranljive zelenjave, vam predstavljamo vodnik, ki vam bo olajšal izbiro pri vašem naslednjem obisku tržnice.

Po mnenju dietetikov najbolj zdrava zelenjava

  1. Avokado
    Bogat z zdravimi maščobami, avokado povečuje absorpcijo hranil iz drugih živil, hkrati pa pomaga pri ohranjanju zdravja srca.
  2. Brokoli
    Brokoli je superživilo, polno vitaminov C in K, folata in antioksidantov, ki ščitijo pred različnimi boleznimi.
  3. Paradižnik
    Vir likopena, antioksidanta, ki zmanjšuje tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni in nekaterih vrst raka.
  4. Cvetača
    Vsestranska zelenjava, ki služi kot odličen nadomestek za žitarice in fižol, bogata z vitamini in vlakninami.
  5. Pekoča paprika
    Vsebuje kapsaicin, ki lahko pomaga pri lajšanju bolečin in zmanjševanju vnetij.
  6. Poper
    Poper je nizkokaloričen in bogat z vitamini A in C, kar ga dela odličen za podporo imunskemu sistemu.
  7. Špinača
    Špinača je znana po visoki vsebnosti železa in kalcija, ki sta ključna za zdravje kosti in krvi.
  8. Jajčevec
    Nizkokaloričen in bogat z vlakninami, jajčevec pomaga pri nadzoru telesne teže in izboljšanju prebavnega zdravja.
  9. Grah
    Grah je odličen vir rastlinskih beljakovin in vlaknin, ki pomagajo pri sitosti in nadzoru sladkorja v krvi.
  10. Rdeča pesa
    Rdeča pesa je bogata z nitrati in folatom, ki lahko izboljšata krvni obtok in znižata krvni tlak.

Korenje, ohrovt, čebula…

  1. Korenček
    Korenje je izjemno bogato z beta-karotenom, ki se v telesu pretvori v vitamin A, pomemben za vid in imunsko funkcijo.
  2. Sladki krompir
    Vir kompleksnih ogljikovih hidratov, vlaknin, vitamina A in C, ki podpira energijo in imunsko zdravje.
  3. Brstični ohrovt
    Eden izmed najboljših rastlinskih virov omega-3 maščobnih kislin, ki so ključne za možganske funkcije in zmanjševanje vnetij.
  4. Čebula
    Čebula je bogata z vitaminom C, vlakninami in številnimi antioksidanti. Prispeva k zniževanju holesterola in izboljšanju srčnega zdravja. Zaradi visoke vsebnosti flavonoidov, zlasti kvercetina, čebula pomaga tudi pri boju proti prostim radikalom.
  5. Ohrovt
    Vsebuje velike količine kalcija, železa in vitaminov K, A, in C, ohrovt je močan borec proti vnetjem.
  6. Zelje
    Zelje je znano po svojih protirakavih lastnostih in je bogato z vitaminom K in C.
  7. Por
    Odličen vir alicina, ki deluje protibakterijsko in lahko pripomore k znižanju holesterola.
  8. Mehiški krompir (jicama)
    Jicama je nizkokalorična, bogata z vlakninami in idealna za diabetike kot zdrav prigrizek.
  9. Buča
    Buča je polna vitaminov A in C, vlaknin ter antioksidantov, ki podpirajo imunsko zdravje in vid.
  10. Zelena
    Zelena je nizkokalorična in lahko pomaga pri hidraciji telesa, poleg tega pa vsebuje antioksidante, ki spodbujajo zdravje.

Izbira prave zelenjave je ključna za vzdrževanje zdravega načina življenja in doseganje optimalnega zdravstvenega stanja. S pogostim uživanjem navedenih vrst zelenjave v vašo prehrano ne boste le obogatili jedilnika z okusnimi in hranljivimi možnostmi, temveč tudi okrepili svoje zdravje z vsakim grižljajem. Ne glede na to, ali iščete načine za izboljšanje splošnega zdravja ali specifične prehranske potrebe, je ta seznam odlično izhodišče za obogatitev vaše prehrane s ključnimi hranili

[Vir: Parade]; Portal24; Foto: Freepik