EU: Turčija želi zaščititi ime priljubljene jedi döner kebab

Turčija je vložila uradno vlogo za pridobitev posebne zaščitne oznake Evropske unije za priljubljeni döner kebab. Želijo mu namreč zagotoviti enak status, kot ga uživata neapeljska pica in španski jamon serrano. Döner, ki je najbolj priljubljena ulična hrana v Nemčiji, želi s tem pridobiti pravno zaščito, ki bi omejila uporabo imena samo na proizvode, ki izpolnjujejo specifične proizvodne standarde.

Izraz “döner” izhaja iz turške besede “dönmek”, kar pomeni “obračati”, kar opisuje način priprave mesa, ki se peče na vrtečem se ražnju. Če bo prošnja sprejeta, bodo lahko izraz “yaprak döner” uporabljali izključno za opis velikih rezin govedine ali jagnjetine, narezanih na kotlete debeline 3-5 mm, medtem ko bi bili piščančji kotleti debeli 1-2 cm.

Gospodarska vrednost dönerja v Evropi je velika, ocenjena je namreč na približno 3,5 milijarde evrov, in je ključnega pomena za mnoge turške proizvajalce, združene v Združenju turških proizvajalcev dönerja v Evropi (ATDID), ki deluje od leta 1996. Ker pa döner kebab ni povezan z določenim geografskim območjem, ne more pridobiti geografske označbe, ki zagotavlja najvišjo stopnjo zaščite, ampak se zavzema za shemo kakovosti zaščitene označbe porekla.

V postopku registracije se lahko pojavi nasprotovanje, podobno kot v primeru hrvaškega vina “prošek”, ki je izzvalo Italijane zaradi njihovega “prosecco”. Poleg tega se pričakuje, da bo Grčija, ki trdi, da je bila prva država v Evropi, kjer je bil döner, tam znan kot “gyro”, uveden leta 1922, nasprotovala prošnji Turčije.

Odprta je tudi faza posvetovanja, ki bo trajala tri mesece, med katero lahko druge države članice EU izpodbijajo turško registracijo, izpostavljajoč vprašanja intelektualne lastnine in tradicionalne uporabe.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pixabay