Španski premier Sánchez ne bo odstopil

Španski premier Pedro Sánchez je napovedal, da bo kljub nedavnim političnim pretresom in osebnim izzivom nadaljeval s svojim delom na čelu vlade, in to “s še večjo močjo”. Ta izjava je prišla po petdnevnem premisleku, ki ga je premier vzel po tem, ko so proti njegovi ženi sprožili sodni postopek zaradi korupcijskih obtožb.

V sredo je Sánchez z izjavo o kratkem dopustu za razmislek presenetil državo, kar je sprožilo obsežne politične nemire. V podporo in nasprotovanje njegovemu vodstvu so po vsej državi potekale demonstracije, pri čemer je največji shod organizirala skupina njegovih privržencev pred sedežem socialistične stranke na ulici Ferraz.

“Odločil sem se, da bom še močneje nadaljeval na čelu španske vlade,” je Sánchez povedal v televizijskem govoru, ki je dodatno potrdil njegovo zavezo vodenju. Finančna ministrica María Jesús Montero je na zasedanju Zveznega odbora socialistične stranke izrazila glasno podporo premierju. Enotnost vodstva pa so poudarili s sloganom “Pedro, s tabo smo”.

Medtem ko je Sánchez prejel podporo znotraj svoje stranke, se je opozicija odzvala z ostrimi kritikami in ga obtoževala izogibanja dolžnostim in manipulacije politične naracije preko strategije viktimizacije. Negotovost zaradi trenutne politične situacije je vplivala tudi na priprave na evropske volitve, saj je bilo razglasitev končnih kandidatnih list za PSOE preloženo. Kljub temu je bila za glavno kandidatko že napovedana Teresa Ribera.

Odzivi mednarodne skupnosti so bili hitri, s podporo voditeljev, kot sta Gustavo Petro iz Kolumbije in Lula da Silva iz Brazilije, kar kaže na široko mednarodno podporo Sánchezu v teh preizkušnjih časih.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia/Evropski parlament