V odprtje tovarne vlakov v ZDA bo Siemens vložil 220 milijonov

V izgradnjo tovarne vlakov v Severni Karolini, bo Siemens vložil 200 milijonov dolarjev sta sporočila Bela hiša in nemški inženirski velikan.

Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna in njegovi demokrati milijarde iz zveznega proračuna usmerjajo v posodobitev starajoče se infrastrukture in povečanje proizvodnje v ZDA. S potezo želijo spodbuditi porabo zasebnega sektorja in ustvarili nova delovna mesta.

500 novih delovnih mest

Siemensova tovarna vlakov bo zgrajena v Lexingtonu, mestu z 20.000 prebivalci. Do leta 2028 bo tovarna ustvarila 500 novih delovnih mest, so sporočili iz podjetja.

“Uprava se je jasno zavezala, da bo vlagala v infrastrukturo in preoblikovala sektor mobilnosti v smeri bolj zelenih virov energije,” je v telefonskem intervjuju dejal izvršni direktor Siemens AG Roland Busch.

Siemens si je na ameriškem trgu zgradil močan položaj. V segmentu hitrih železnic pa Siemens vidi priložnost za dolgoročno rast, je dodal Busch.

Stranke nemškega podjetja v ZDA vključujejo Amtrak in več deset transportnih podjetij, ki bodo upravičena do zveznih spodbud za lokomotive, ki jih poganjajo čistejši viri energije.

Zakon, težak trilijon dolarjev

Siemensov oddelek za železniško opremo bo zvezne države Severna Karolina prejel nepovratna sredstva za ustvarjanje delovnih mest. Podpora bo delno temeljila na zakonu o infrastrukturi iz leta 2021.

Predlog zakona je vreden bilijon dolarjev in zagotavlja 66 milijard dolarjev za železnice, skupaj z brez primere povečanjem zvezne pomoči vlakom. Vključuje tudi 24 milijard dolarjev nepovratnih sredstev za projekte v severovzhodnem koridorju.

Biden spodbuja naložbe v železniški potniški promet in v posodobitev prometnega “severovzhodnega koridorja”. Omenjeni koridor je med najbolj obremenjenimi železniškimi koridorji v ZDA.

Železniški prevoznik Amtrak je novembra poročal, da namerava dramatično razširiti storitev v ZDA. Do leta 2035 bo tako dodal do 39 koridorskih prog in do 166 mest.

vir Foto: Pexels (fotografija je simbolna)