Dogajanje v ameriških bankah je vplivalo na azijske delnice

Dogajanje v ameriških bankah je vplivalo na azijske delnice. Obveznice so se medtem okrepile, pričakovanja glede dviga obrestnih mer v ZDA pa so se, potem ko je presenetljivo povečanje kapitala pri zagonskem posojilodajalcu iz Silicijeve doline sprožilo strah pred širšim stresom bančnega sistema, znižala.

Zdelo se je, da bodo evropski in ameriški delniški trgi ob ponovnem odprtju ponovili te izgube. Terminske pogodbe pa so kazale nižje.

Jen je oslabel in donosi japonskih državnih obveznic so se znižali. Japonska centralna banka se je namreč odločila, da bo na zadnjem sestanku guvernerja Haruhika Kurode ohranila nastavitve spodbud nespremenjene.

Referenčna 10-letna donosnost JGB, ki jo BOJ drži znotraj 50 bazičnih točk na obeh straneh ničle, se je močno znižala in nazadnje znašala 0,445 odstotka. Jen je nazadnje padel za približno 0,4 odstotka na 136,615 za dolar po nenadnem padcu za kar 0,6 odstotka.

Japonski Nikkei je zmanjšal prejšnje izgube za 1 odstotek.

MSCI indeks je padel za 1,7 odstotka in sicer na dvomesečno dno.

Avstralski referenčni indeks S&P/ASX200 je izgubil 2,28 odstotka.

Terminske pogodbe S&P 500 so padle za 0,73 odstotka, indeks gotovine (.SPX) je padel za 1,8 odstotka in padel pod 200-dnevno drseče povprečje.

V zgodnjih evropskih trgovanjih so terminske pogodbe na Euro Stoxx 50 so padle za 1,56 odstotka.

Terminske pogodbe na nemški DAX  so nižje za 1,29 odstotka.

Terminske pogodbe na FTSE so zdrsnile za 1,43 odstotka.

Valute, nafta, zlato

Ameriški dolar se je zvišal. Kratkoročne državne obveznice so se močno povečale, zaradi česar so se donosi dveletnih obveznic v trgovanju v Tokiu znižali za nadaljnjih 12 bazičnih točk na 4,7837 odstotka.

Močno so se povečale tudi terminske pogodbe na sklade Feda, ki so potegnile najvišje tržno implicirane obrestne mere v ZDA z nad 5,6 odstotka na tik pod 5,5 odstotka.

Ostri premiki so sledili finančni skupini SVB, matičnemu podjetju zagonskega posojilodajalca Silicon Valley Bank, ki je opazila večjo “izgorelost denarja” pri strankah, padajoče vloge in naraščajoče stroške kapitala, kot je bilo pričakovano. Nekaj ur po tem, ko je posojilodajalec Silvergate osredotočen na kriptovalute, sporočil, da se zapira, so napovedali prodajo lastniškega kapitala.

Delnica SVB je po zaprtju še vedno padala in je v 24 urah izgubila približno 70 odstotkov svoje vrednosti. Delnice velikih bank so potegnile navzdol. JP Morgan Chase & Co je pri tem izgubila 5,4 odstotka. Citigroup je izgubil 4,1 odstotka.

Nazadovale so tudi druge banke v Aziji in Avstraliji – čeprav v manjši meri.

Bitcoin je imel izgube in sicer tik nad psihološko ravnjo 20.000 dolarjev. Posledice propada Silvergatea namreč vplivajo tudi na širše razpoloženje v digitalnih sredstvih.

Terminske pogodbe za surovo nafto Brent so se znižale na 81,12 dolarja za sod. Zlato je ostalo pri 1828,97 dolarja za unčo.

vir Foto: Pexels