Razlika med vnosom beljakovin iz dodatkov in naravnih virov
Za naše zdravje lahko poskrbimo z dnevnim vnosom ustrezne količine beljakovin. Ne glede na to, kako pomembna je telesna vadba, je prav tako pomemben ustrezen vnos beljakovin. Beljakovine so pomembno makrohranilo, ki je potrebno za pravilno rast celic in delovanje telesa. Sestavljen je iz aminokislin, ki gredo skozi proces razgradnje v telesu in spodbujajo mišice, da postanejo močnejše.
Certificirana trenerka prehrane Tanisho Bawa je razložila, kakšna je razlika med beljakovinskimi dodatki in naravnimi viri beljakovin.
Kolikšen dnevni vnos beljakovin potrebuje telo?
Vedno morate vedeti, da se dnevna potreba po beljakovinah razlikuje od osebe do osebe. Odvisna je od dejavnikov, kot so spol, teža, starost in stopnja vadbe. Za odrasle se dnevni vnos beljakovin giblje med 46-63 grami, za nosečnice in doječe matere pa okoli 65 gramov.
Vnos beljakovin iz naravnih virov
Bawa pravi: ”Beljakovine so sestavljene iz aminokislin. Obstaja 20 aminokislin. Vendar jih telo osem ne more proizvesti. Zato je treba te aminokisline pridobiti iz zunanjih virov. Te se imenujejo esencialne aminokisline.”
Naravne beljakovine so dveh vrst:
1. Živalske beljakovine
Te vsebujejo vseh 8 esencialnih aminokislin. Meso, hranjeno s travo, jajca, vzrejena na pašnikih in ribe, ulovljene v naravi, prispevajo k boljšemu delovanju hormonov.
2. Beljakovine rastlinskega izvora
Po mnenju strokovnjakinje lahko te na splošno razdelimo v dve kategoriji.
- Določena živila, kot so spirulina, konoplja, soja, kvinoja, leča, ajda in amarant, vsebujejo vseh 8 aminokislin in se imenujejo popolne beljakovine.
- Nepopolne beljakovine je treba kombinirati z drugimi rastlinskimi beljakovinami, da pridobimo vse esencialne aminokisline. Primeri te vrste beljakovin so rjavi riž, grah, fižol, čičerika in tahini. Čeprav jih ni treba zaužiti v istem obroku, jih je treba zaužiti na isti dan.
Rastlinske beljakovine imajo nekaj slabosti, saj vsebujejo več ogljikovih hidratov in antinutrientov, ki lahko zavirajo absorpcijo hranil in povzročijo stranske učinke. Primeri takih sestavin vključujejo fitat/fitinsko kislino, oksalat/oksalno kislino, goitrogene, lektine, sojo itd.
Vnos beljakovin iz beljakovinskih praškov ali dodatkov
Beljakovine so na voljo tudi v obliki praškov ali ploščic. Z njihovim vnosom vašemu telesu zagotovijo takojšnjo količino beljakovin. So v rafinirani obliki tako kot drugi vitaminski dodatki.
Po besedah strokovnjaka: ”Nevegetarijanci lahko opustijo jemanje beljakovinskih dodatkov, saj lahko dobijo ustrezno količino iz mesa. V primeru veganov ali vegetarijancev pa pogosto iščejo beljakovinske dodatke, saj naravni viri beljakovin sami po sebi niso dovolj. Tako se pogosto uporabljajo beljakovinski praški iz sirotke, rjavega riža, graha itd.”
Beljakovinski prah rjavega riža ima visoko vsebnost arzena, ki ni zelo varen za naše telo. Sirotkine beljakovine vsebujejo sojine lektine, ki povzročajo vnetje črevesja in zato niso priporočljive. Najboljši in najvarnejši beljakovinski prah so beljakovine zelenega graha. To je čisti beljakovinski dodatek.
In za konec opozorilo: prosimo, ne uživajte dodatkov brez posveta z zdravnikom ali nutricionistom.
vir Foto: Pexels