Azijske borze se dvigajo, kitajske delnice se umikajo

Rast azijskih delnic se je v četrtek pod pritiskom umika kitajskih delnic in višjih donosov v ZDA močno znižala. Prav tako je prisoten še strah, da bodo globalne centralne banke še naprej zviševale obrestne mere za boj proti lepljivi inflaciji.

MSCI indeks je izgubil 0,3 odstotka, kar je nekaj od 2,1-odstotne rasti v prejšnji seji.

Japonski Nikkei je po upadel za 0,2 odstotka.

Hongkonški indeks Hang Seng je nazadoval za 1,0 odstotek. Dan prej je zabeležil največjo dnevno rast v višini 4,2 odstotka v skoraj treh mesecih.

Ameriške terminske pogodbe so izbrisale prejšnje dobičke. Terminske pogodbe na delnice S&P 500 so tako padle za 0,5 odstotka.

Terminske pogodbe na Nasdaq so nižje za 0,7 odstotka.

Delnice Tesle so padle za 5,5 odstotka.

“Finančni trgi so ujeti med dvema pripovedma o mehkejšem pristanku, k čemur je pripomoglo ponovno odprtje Kitajske, in oprijemljivi inflaciji, zaradi katere obrestne mere ostajajo višje dlje. To bo verjetno ohranilo trge obveznic na zadnji stopnji, devizne trge pa nestanovitne,” je dejal Chris Turner, globalni vodja trgov pri ING.

Tako obveznice kot delnice so čez noč doživele udarec, saj so kazalniki inflacije iz Nemčije in ZDA okrepili pričakovanja, da bodo obrestne mere višje in tam ostale dlje.

Podatki namreč niso pokazali, da so trdovratni cenovni pritiski v Nemčiji popustili. Španija in Francija pa sta v torek objavili nepričakovano rast inflacije. Donos nemških 2-letnih državnih obveznic je narasel na najvišjo vrednost po oktobru 2008.

Proizvodna dejavnost v  Združenih državah se je  februarja skrčila že četrti mesec zapored. Prejšnji mesec so se zvišale cene surovin, kar je spodbudilo skrbi, da bo inflacija ostala trdovratna.

“Podatki PMI o proizvodnji dajejo mešano sporočilo za globalno nagnjenost k tveganju. Trendi rasti so pri tem pozitivni, nižje proizvodne cene pa zastajajo,” je dejal Alan Ruskin, makro strateg pri Deutsche Bank.

Referenčni donosi 10-letne zakladnice dosegli novo štirimesečno najvišjo vrednost 4,0160 odstotka. Čez noč so dosegli 4 odstotke.

Napredovali so tudi dveletni donosi in sicer na 4,9080 odstotka, kar je nova najvišja vrednost v zadnjih 15 letih.

Vlagatelji še vedno večinoma predvidevajo, da bo FED na naslednjem zasedanju obrestne mere zvišal za 25 bazičnih točk.

Valutni trgi

Na valutnih trgih je indeks ameriškega dolarja, ki meri vrednost ameriškega dolarja v primerjavi s košarico pomembnejših primerljivih valut, pridobil 0,2 odstotka in je na 104,6.

Evro je izgubil 0,2 odstotka, zdrsnil je na 1,0646 dolarja, s čimer je čez noč izgubil nekaj od 0,8 odstotne rasti. Nemška inflacija, ki je bila višja od pričakovane, pa je povečala pritisk na Evropsko centralno banko, da zviša obrestne mere.

V kripto svetu so delnice družbe Silvergate Capital (SI.N) padle za kar 28 odstotka. Banka, osredotočena na kriptovalute, je pred tem sporočila, da odlaša z letnim poročilom in ocenjuje svojo sposobnost delovanja kot delujočega podjetja.

Cene nafte so bile v četrtek večinoma stabilne, prejšnji dan so se zaradi optimizma glede okrevanja Kitajske zvišale za 1 odstotek. Ameriška surova nafta je ostala pri 77,67 dolarja za sod. Surova nafta Brent je ostala skoraj nespremenjena pri 84,34 dolarja za sod.

Zlato je bilo nekoliko nižje. Promptno zlato je bilo trgovano po 1832,53 dolarja za unčo.

vir Foto: Pexels