Azijske delnice so se dvignile z dvomesečnega dna, podatki s Kitajske oživljajo optimizem

Azijske borze so se dvignile dvomesečnega dna. Podatki, ki kažejo, da se je kitajska proizvodna dejavnost februarja povečala najhitreje v več kot desetletju, so namreč razveselili vlagatelje in odpravili strahove glede naraščajočih obrestnih mer.

Uradni kitajski indeks nabavnih menedžerjev (PMI) je prejšnji mesec znašal 52,6 proti 50,1 januarja na podlagi podatkov nacionalnega statističnega urada, kar je preseglo pričakovanja, saj se je proizvodnja povečala po odpravi omejitev zaradi COVID-19 konec lanskega leta.

Neproizvodna dejavnost na Kitajskem je februarja prav tako rasla hitreje. Podatki iz indeksa PMI Caixin/S&P Global manufacturing PMI so februarja prav tako pokazali na dvig tovarniške dejavnosti, prvič v sedmih mesecih.

Zaradi tega je MSCI indeks zrasel za več kot 1 odstotek in sicer na 516,84. V začetku seje je sicer dosegel dno pri 509,40 – kar je najnižje od začetka januarja.

Podražile so se tudi kitajske delnice, pri čemer je kitajski indeks modrih čipov CSI 300 poskočil za več kot 1odstotek.

Shanghai Composite je bil nazadnje približno višji za 0,6 odstotka.

Hongkonški indeks Hang Seng se je povzpel za 2,67 odstotka.

Hang Seng Tech Index je  zrasel za 4 odstotka.

Indeks celinskih nepremičnin Hang Seng je zrasel za 3,5 odstotka.

Japonski Nikkei se je ustalil pri 27.446,91.

Valutni trgi

Dolar je izgubil prejšnjo rast, pri čemer sta se evro in funt zvišala za 0,06 odstotka oziroma 0,04 odstotka.

Avstralski dolar, ki se pogosto uporablja kot likvidni približek za juan, se je zvišal za 0,1 odstotka na 0,6735 dolarja in se odbil od dvomesečne najnižje vrednosti pri 0,6695 dolarja.

Podatki o rasti in inflaciji v Avstraliji, ki so bili nižji od pričakovanih, so povzročili zdrs avstralskega tečaja v zgodnji azijski trgovini.

Lokalni delniški trg je bil nazadnje višji za 0,16 odstotka.

Kitajski kopenski juan se je nekoliko povečal in sicer na 6,9302.

Tveganja

Ameriški dolar je v zadnjih tednih padal in je do februarja pridobil na večini večjih borz. Vlagatelji so namreč povečali svoja pričakovanja, da bo morala Federal Reserve dvigniti obrestne mere, da bi ukrotila še vedno vztrajno inflacijo.

Februarja so delnice vrnile januarske dobičke, medtem ko so obveznice zdrsnile zaradi ponovnih skrbi glede naraščajočih obrestnih mer.

Začenja se zadnji mesec prvega četrtletja leta 2023, trgovci se zato ozirajo na naslednji niz gospodarskih kazalnikov, da bi ocenili obete. Številke ameriškega ISM PMI bodo objavljene pozneje čez dan.

“Prihajajoči podatkovni cikel in pričakovane revizije napovedi s strani centralnih bank, ki bodo predstavljene v naslednjih 2-3 tednih, bodo ključnega pomena pri oblikovanju naslednjega dela trgovanja na finančnem trgu,” so v sporočilu zapisali analitiki ANZ Bank.

Zdi se, da se zaradi mešanega tona podatkov v zadnjih nekaj dneh veliko sredstev ustavi na glavnih ravneh grafikona.

Odčitki inflacije v Evropi, so bili čez noč višji od pričakovanih in so spodbudili prodajo obveznic, preden so podatki o zaupanju v ZDA, ki so bili šibkejši od pričakovanih, ponudili kanček upanja, da so zvišanja obrestnih mer vztrajna.

Donosi dvoletne zakladnice, vodnik za kratkoročna pričakovanja obrestnih mer v ZDA, so blizu štirimesečnih najvišjih vrednosti, vendar so pri 4,8345 odstotka. A so pod novembrskim vrhom 4,8830 odstotka. Referenčna 10-letna donosnost je v Aziji znašala 3,9415 odstotka.

Blago se je rahlo zvišalo, saj so upanje na kitajsko povpraševanje in znaki stalnega okrevanja uravnotežili zaskrbljenost glede svetovne rasti. Nafta Brent je nazadnje zrasla za 0,5 odstotka in je pri 83,86 dolarjaza sod.

Rast cen žita je bila zaradi deževja v delih ameriškega pasu ozimne pšenice in optimizma glede rusko-ukrajinskega izvoznega dogovora, ki je spodbudil vlagatelje, da so zaprli dolge pozicije, omejena.

Vir Foto: Pexels