Azijske delnice zaradi obetov okrevanja Kitajske rastejo

Azijske delnice so zaradi obetov za stabilno gospodarsko okrevanje na Kitajskem in potem ko je Wall Street čez noč zmanjšal izgube, zrasle.

Svetovne trge je v zadnjih tednih pretresla vrsta močnih ameriških podatkov. Podatki so nakazovali, da bo moral FED obrestne mere vzdrževati višje dlje.

Vlagatelji so si, po tem ko je predsednik centralne banke Atlanta Federal Reserve Raphael Bostic dejal, da je naklonjen “počasnemu in enakomernemu” zvišanju obrestnih mer v ZDA za četrt točke, da bi omejili tveganje za gospodarstvo, odahnili.

Vlagatelji so čakali tudi na to, kakšne gospodarske cilje postavlja kitajski parlament in koga bo izvolil na najvišja gospodarska mesta. Letno zasedanje parlamenta se začne v nedeljo.

Apetit vlagateljev po posedovanju bolj tveganih sredstev se je v zadnjem času izboljšal zaradi znakov, da se drugo največje gospodarstvo na svetu vztrajno okreva. Vlada je namreč decembra opustila stroge nadzore COVID.

Evropski trgi so bili nastavljeni na višjo odprtost.

Euro Stoxx 50 terminske pogodbe so narasle za 0,59 odstotka. Terminske pogodbe na nemški DAX so višje za 0,39 odstotka.

Terminske pogodbe na FTSE pa so zrasle za 0,31 odstotka.

MSCI indeks je zrasel za 0,7 odstotka, kar je na pravi poti za prvo tedensko rast v petih. Indeks se je v tem mesecu povečal za 1,6 odstotka.

Ameriške delniške terminske pogodbe, S&P 500 e-minis, so padle za 0,13 odstotka.

Avstralske delnice so višje za 0,39 odstotka, k čemur so pripomogli dobički rudarjev in finančnih podjetij.

Japonski borzni indeks Nikkei je zrasel za 1,57 odstotka in poskočil na najvišjo vrednost v skoraj treh mesecih.

Kitajski indeks modrih žetonov CSI300 je zrasel za 0,2 odstotka.

Shanghai Composite indeks je pridobil 0,34 odstotka.

Hongkonški indeks Hang Seng je napredoval za 0,89 odstotka.

Ameriške delnice so se v četrtek zvišale in odpravile prejšnje izgube. Donosi državnih obveznic so se po komentarjih predsednika FED-a umaknili s prejšnjih najvišjih vrednosti.

Industrijsko povprečje Dow Jones se je dvignilo za okoli 1 odstotek.

S&P 500 in Nasdaq Composite sta pridobila okoli 0,75 odstotka, čeprav je Tesla Inc padla za skoraj 6 odstotkov.

Donosnost referenčnih 10-letnih zakladnih zapisov se v primerjavi z zaprtjem v ZDA pri 4,073 odstotka v četrtek, dotaknila 4,0501 odstotka. Dvoletni donos, ki raste s pričakovanji trgovcev glede višjih obrestnih mer FED sklada, se je dvignil na 4,8879 odstotka.

Valute, zlato, nafta

Dolarski indeks, ki sledi valuti zelenega denarja v primerjavi s košarico drugih glavnih valut, padel pri 104,82. Indeks je zdaj narasel za več kot 1 odstotek na leto, še vedno nižji od septembrske najvišje vrednosti okoli 114 dolarja.

Dolar je padel za 0,11 odstotka na 136,61 jena. Čez noč se je povzpel na 137,10 jena, kar je najvišja vrednost od 20. decembra.

Evro se je na dan dvignil za 0,1 odstotka na 1,0611 dolarja. V enem mesecu je tako pridobil 0,33 odstotka, na začetku tedna se je premaknil s skoraj dvomesečnega dna pri 1,0533 dolarja.

Cene nafte na energetskem trgu so ostale nespremenjene. Spodbudili so jih znaki močnega gospodarskega okrevanja največje uvoznice surove nafte Kitajske in zmanjšanje skrbi zaradi agresivnih dvigov obrestnih mer v ZDA.

Ameriška nafta je padla za 0,13 odstotka na 78,06 dolarja za sod. Nafta brent se je dotaknila 84,66 dolarja za sod.

Zlato je bilo nekoliko višje. Promptno zlato je bilo trgovano po 1840,28 dolarja za unčo.

vir Foto: Pexels