Protesti v Tirani: Opozicija vladajoče obtožuje korupcije in kriminala

V Tirani so se, pred albanskim vladnim poslopjem, zbrali opozicijski protestniki, ki so izražali svoje nezadovoljstvo z obmetavanjem molotovk in kamenjem. Protestniki, ki so se zbrali v več tisočih, obtožujejo vladne uradnike, pod vodstvom premierja Edija Rame, vpletenosti v organizirani kriminal in korupcijo. Vzrok za njihovo jezo je nedavni hišni pripor vodje opozicije, Sali Berishe. Slednji je obtožen korupcijskih dejanj med svojim mandatom predsednika vlade od 2005 do 2013. Berisha je obtožbe zanikal in obtožil Ramo političnega maščevanja.

Pripadniki interventne policije so morali obkoliti urad premierja, da bi zaščitili poslopje. Kljub visoki napetosti poročil o poškodbah, resni škodi ali aretacijah za zdaj ni.

Protestniki so se zbrali v spomin na dogodke 20. februarja 1991, ko so prodemokratični protestniki zrušili kip dolgoletnega albanskega komunističnega diktatorja Enverja Hoxhe. “Danes smo tukaj, da zrušimo Ramov režim, ki je hujši od režima Enverja Hoxhe,” je izjavil Syle Xhebexhia, eden izmed protestnikov.

Glavna opozicijska stranka, Demokratska stranka, Ramo obtožuje nepotizma in korupcije, kar po njihovem mnenju prispeva k izseljevanju mladih Albancev v iskanju boljšega življenja v Zahodni Evropi. Vodja opozicije Berisha je preko video povezave nagovoril protestnike, obtožil Ramo koncentracije moči in izražanja želje po Albaniji brez opozicije. Tožilci še vedno odločajo o uradni obtožnici proti Berishi.

[Vir: Hina]; Foto: Zajem zaslona; Portal24