Von der Leyen napoveduje usklajeno EU porabo za obrambo

V luči naraščajočih vojaških izdatkov in geopolitičnih napetosti predsednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, napoveduje zgodovinsko strategijo za preobrazbo obrambne industrije Evropske unije. Poteza, ki sledi njeni napovedi kandidature za drugi mandat, obljublja večjo usklajenost in učinkovitost vojaških izdatkov med državami članicami.

Von der Leyen poudarja potrebo po večji usklajenosti in povečanju vojaških izdatkov v EU, ki so se od invazije na Ukrajino dramatično povečali. Z 240 milijard evrov v letu 2022 na napovedanih 350 milijard evrov v letu 2024, EU kaže odločnost za krepitev svoje vojaške proizvodnje in nabave orožja.

Poljska, Grčija, Estonija, Litva in Finska vodijo s primerom, z vojaškimi izdatki, ki presegajo celo ZDA glede na njihov BDP. Toda kljub temu napredku Von der Leyen poudarja potrebo po večjem sodelovanju in skupnih prizadevanjih. Predstavitev strategije evropske obrambne industrije naj bi bila prvi korak k temu cilju.

Pot k skupnim nabavam in financiranju

Predlog vključuje revolucionarne ideje, kot so skupni programi nabave orožja in možnost izdaje skupnega dolga za financiranje obrambnih izdatkov. Te novosti bi lahko pomenile velik premik v načinu, kako EU pristopa k obrambnim vprašanjem, a izziv bo doseči konsenz med državami članicami.

Dylan Macchiarini Crosson iz Centra za evropske politične študije opozarja na trenutne razlike v mnenjih med državami članicami glede skupnih nabav in financiranja. Francija in druge države želijo zagotoviti, da bi vojaške naložbe koristile predvsem evropskim podjetjem. Grčija in Ciper pa nasprotujeta sodelovanju s turško vojaško industrijo.

Vizija evropskega obrambnega komisarja

V središču strategije je predlog za ustanovitev položaja Evropskega obrambnega komisarja, ki bi bil odgovoren za koordinacijo obrambnih politik in podporo industriji. Ta korak bi lahko pomenil ključno vlogo v prihodnji usklajenosti in učinkovitosti evropske obrambne strategije.

Strategija za obrambno industrijo EU, ki jo napoveduje Von der Leyen tako obeta pomembne spremembe v načinu, kako Evropa pristopa k svoji varnosti in obrambnim zmožnostim. Z večjim poudarkom na sodelovanju, inovacijah in samozadostnosti, EU kaže odločenost za krepitev svoje obrambne industrije v obraz vedno večjih globalnih izzivov.

[Vir: Euronews]; Foto: Freepik; Portal24