Zgodovinarji Trumpa ocenili kot najslabšega ameriškega predsednika doslej

V zadnjih anketah se ameriški predsednik Joe Biden sooča z izzivi v javnem mnenju, saj ima v tej fazi svojega mandata slabše ocene od vseh predsednikov vse do Dwighta D. Eisenhowerja. Prav tako v anketah zaostaja za nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom, s katerim bi se lahko ponovno pomeril v prihajajočih volitvah.

Vendar pa se je pojavila anketa, ki kaže povsem drugačno sliko. Po nedavni anketi zgodovinarjev je Biden uvrščen na 14. mesto najboljših predsednikov v ameriški zgodovini, pred njim so le ikone kot Woodrow Wilson, Ronald Reagan in Ulysses S. Grant. Po tej isti anketi je Trump uvrščen na zadnje mesto in velja za najslabšega predsednika doslej.

Ta presenetljiva uvrstitev je bila objavljena v The New York Times, kjer se navaja, da bi si Biden lahko svoje visoko mesto med najboljšimi delno pripisal prav Trumpu. Bidnova zgodovinska zapuščina, ki vključuje obvladovanje konca pandemije COVID-19, gradnjo državne infrastrukture, kot so ceste in mostovi, ter vodenje mednarodne koalicije proti ruski agresiji, je impresivna. Vendar zgodovinarji menijo, da je Bidnov najpomembnejši dosežek izrinitev Trumpa iz Ovalne pisarne.

Bidnov najpomembnejših dosežkov

Po mnenju univerzitetnih profesorjev Justina Vaughna in Brandona Rottinghausa, ki sta vodila raziskavo objavljeno v The Los Angeles Times, je “Bidnov najpomembnejši dosežek morda ta, da je rešil predsedniški položaj pred Trumpom, nadaljeval z bolj tradicionalnim slogom predsedniškega vodenja in je pripravljen položaj obdržati to jesen iz rok svojega predhodnika.”

Zanimivo je, da se Trump ne znajde dobro niti med zgodovinarji, ki se identificirajo kot republikanci, saj zaseda skupno 45. mesto, zaostajajoč celo za predsedniki, ki so vodili državo v času državljanske vojne ali poslabšali že tako napete razmere, kot so James Buchanan, Franklin Pierce in Andrew Johnson.

Na vrhu seznama najboljših ameriških predsednikov so kot običajno Abraham Lincoln, Franklin D. Roosevelt, George Washington…

Na vrhu seznama najboljših ameriških predsednikov so kot običajno Abraham Lincoln, Franklin D. Roosevelt, George Washington, Theodore Roosevelt in Thomas Jefferson, pri čemer zgodovinarji ne glede na ideologijo ali strankarsko pripadnost izražajo podobna mnenja o mnogih predsednikih. Vendar sodobni predsedniki pogosto ustvarjajo večje delitve med zgodovinarji po strankarskih linijah.

Med republikanskimi učenjaki je Ronald Reagan uvrščen kot peti, George HW Bush kot enajsti, Barack Obama kot petnajsti in Joe Biden kot trideseti, medtem ko demokratski zgodovinarji uvrščajo Reagana na osemnajsto, Busha na devetnajsto, Obamo na šesto in Bidna na trinajsto mesto. George W. Bush priča enemu največjih zaostankov, saj je med republikanci na devetnajstem mestu, med demokrati pa na triintridesetem.

The New York Times izpostavlja, da Bill Clinton med sodobnimi predsedniki ustvarja najmanj strankarskih razlik. Republikanci ga pri slednjem uvrščajo na deseto mesto, demokrati pa na dvanajsto. Kljub temu zadnje ankete predsedniku Bidnu ne kažejo naklonjenosti. Biden v tej fazi svojega mandata zaostaja za vsemi predsedniki do Eisenhowerja in v anketah celo za Donaldom Trumpom, s katerim bi se lahko jeseni ponovno pomeril.

V nedavni anketi zgodovinarjev pa je Biden uvrščen na štirinajsto mesto najboljših predsednikov, pred Woodrowom Wilsonom, Ronaldom Reaganom in Ulyssesom S. Grantom. Donald Trump je kot najslabši predsednik doslej na zadnjem mestu. Po mnenju zgodovinarjev je Bidnov najpomembnejši dosežek to, da je Trumpa izrinil iz Ovalne pisarne. Bidnu je to omogočilo, da nadaljuje z bolj tradicionalnim slogom vodenja in se pripravi na ohranitev položaja to jesen.

Trumpa kritizirajo tudi zgodovinarji, ki se identificirajo kot republikanci

Donald Trump se sooča s kritičnim mnenjem ne samo širše akademske skupnosti, ampak tudi med samoopredeljenimi republikanskimi zgodovinarji, kjer zaseda skupno 45. mesto. Po tej razvrstitvi zaostaja celo za predsedniki, ki so v sredini 19. stoletja vodili ZDA v državljansko vojno ali poslabšali že tako napete razmere, kot so James Buchanan, Franklin Pierce in Andrew Johnson. Na vrhu seznama najboljših predsednikov ostajajo velikani kot Abraham Lincoln, Franklin D. Roosevelt, George Washington, Theodore Roosevelt in Thomas Jefferson. Zgodovinarji pri zadnjem izražajo podobna mnenja o številnih predsednikih, ne glede na njihovo ideologijo ali strankarsko pripadnost.

Vendar opažamo večje delitve med zgodovinarji, ko gre za sodobne predsednike in njihovo ocenjevanje po strankarskih linijah. Med republikanskimi učenjaki je Ronald Reagan na petem mestu, George HW Bush na enajstem, Barack Obama na petnajstem, Joe Biden pa na tridesetem. Demokratski zgodovinarji pa Reagana postavljajo na osemnajsto, Busha na devetnajsto, Obamo na šesto in Bidna na trinajsto mesto. George W. Bush izkazuje enega največjih zaostankov, saj je med republikanci na devetnajstem mestu, med demokrati pa na triintridesetem.

Zanimivo je, da Bill Clinton izstopa kot eden od sodobnih predsednikov, ki med zgodovinarji različnih političnih usmeritev ustvarja najmanj razlik. Republikanski zgodovinarji ga uvrščajo celo nekoliko višje, na deseto mesto. Demokrati Clintona postavljajo na dvanajsto mesto, kar poudarja The New York Times.

[Vir: The New York Times]; Foto: Wikimedia/Gage Skidmore; Portal24